Wykonanie

W zimowe wieczory nie ma nic lepszego jak szklanka dobrej
herbaty i kawałek aromatycznego ciasta. Zapraszam na
banana bread- ciasto
bananowe. Ten anglosaski smakołyk na dobre się u nas zadomowił. W zależnosci od składników, jakich użyjemy i metody wyrabiania, możemy uzyskać różne
smakowo i strukturowo ciasto. Chyba najbardzej rozpowszechniona jest wersja z
przyprawami korzennymi, choć równie pyszna jest z orzechamni, łezkami czekoladowymi czy aromatyzowana
owocami cytrusowymi. Szczególnie zależało mi na puszystym wypieku, więc przygotowałam je jak babkę i dodałam otartą
skórkę z cytryny.Ciasto
bananowe będzie nadzwyzaj aromatyczne, jeśli użyjemy bardzo dojrzałych
bananów. To jest ten moment, gdy zastanawiamy się, czy ktoś z domowników skusi się jeszcze na nie, czy lepiej już je wyrzucić.Ciasto zyskuje na smaku jeśli przygotujemy je z 24 h wyprzedzeniem. Świetnie przechowuje się nawet do paru dni, owinięte w folię aluminiową. Jeśli pozostanie jakiś kawałek, u nas znika w mgnieniu oka, pysznie smakuje po lekkim zrumienienu w tosterze.Przepis z książki „Pane, pizze e focacce”.Przepis szybki i bajecznie prosty. W sam raz na jutrzejszy Dzień Babci!

Składniki:240 g
mąki pszennej130 g
cukru100 g
masła3 dojrzałe
banany3
jajka80 g
orzechów włoskich1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sodyotarta
skórka z cytrynyOrzechy rozdrabniamy na mniejsze kawałki, ja użyłam wałka do ciasta.
Mąkę przesiewamy wraz z
proszkiem do pieczenia i
sodą.
Białka oddzielamy od
żółtek.
Białka ubijamy na sztywno mikserem, stopniowo dodajemy po łyżce
cukru.
Masło rozpuszczamy w rondelku, nie musi zbyt długo stygnać. Do ubitych na błyszczącą pianę
białek dodajemy po jednym
żółtku, miksujemy na niskich obrotach miksera.
Banany obieramy ze skórki, rozgniatamy widelcem, odstawiamy.Do masy jajeczno- cukrowej na przemian dodajemy
mąkę z proszkiem i
sodą, oraz roztopione
masło. Całość delikatnie mieszamy łyżką. Na koniec dodajemy papkę
bananową,
orzechy włoskie i otartą
skórkę z cytryny. Delikatnie mieszamy.


Masę przekładamy do formy keksowej (cm 22,5x 8,5 dolne wymiary) wysmarowanej
masłem i wysypanej
mąką. Pieczemy w nagrzanym do 180° piekarniku około 1h, do tzw. suchego patyczka.Upieczone ciasto pozostawiamy przez 10 minut w fromie, a następnie wyjmujemy i studzimy na kratce.
