ßßß Cookit - przepis na Tarta ze śliwkami i czekoladą

Tarta ze śliwkami i czekoladą

nazwa

Wykonanie

Jesień witam pyszną tartą ze śliwkami. Tym razem śliwki w duecie z kruszonką i czekoladą, na wyjątkowo kruchym i delikatnym cieście. Jeśli zostało Wam ze smarzenia trochę powideł, to też będzie jak znalazł). Dzięki tej tarcie zyskacie uznanie najbardziej wymagających gości. Chociaż to nie jest takie pewne… moje dzieci nią po prostu pogardziły! Nic to, wiecej dla nas zostało J
Pomysł z tej strony z małymi modyfikacjam
Składniki na kruchy spód
80 g mąki pszennej
80 g krupczatki
60 g cukru pudru
100 g zimnego masła
1 jajko
Wszystkie składniki na kruchy spód wyrobiamy, zawijamy w folię, chłodzimy w lodówce przez 1h.
Po wyjęciu ciasta z lodówki wałkujemy je na cieniutki placek ( między dwoma arkuszami papieru) i wykleiamy nim dno wysmarowanej masłem formy 11x35 cm. Ciasto w formie wkładamy z powrotem do lodówki na ok. 30 minut, lub do zamrażarki na 15 minut. Przed pieczeniem, na ciasto kładziemy papier i fasolę. Pieczemy w temperaturze 190ºC przez 15 minut. Następnie zdejmujemy papier i pieczemy kolejne 10 minut.
Kruszonka
30 g cukru
45 g masła
55 g mąki
Wszystkie składniki rozcieramy w palcach na kruszonkę.
Dodatkowo
4 łyżki powideł śliwkowych
60 g startej gorzkiej czekolady
ok. 500 g śliwek
Podpieczone ciasto smarujemy powidłami śliwkowymi i posypujemy startą czekoladą. Układamy połówki śliwek w pozycji półpionowej, całość posypujemy kruszonką.
Pieczemy 30 minut w 180 stopniach.
Wyjmujemy, studzimy. Możemy posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Źródło:http://miacucina-sofieta.blogspot.com/2013/09/tarta-ze-sliwkami-i-czekolada.html