Wykonanie

Jesień witam pyszną tartą ze
śliwkami. Tym razem
śliwki w duecie z kruszonką i
czekoladą, na wyjątkowo kruchym i delikatnym cieście. Jeśli zostało Wam ze smarzenia trochę powideł, to też będzie jak znalazł). Dzięki tej tarcie zyskacie uznanie najbardziej wymagających gości. Chociaż to nie jest takie pewne… moje dzieci nią po prostu pogardziły! Nic to, wiecej dla nas zostało JPomysł z tej strony z małymi modyfikacjam

Składniki na kruchy spód80 g
mąki pszennej80 g krupczatki60 g
cukru pudru100 g zimnego
masła1
jajkoWszystkie składniki na kruchy spód wyrobiamy, zawijamy w folię, chłodzimy w lodówce przez 1h.Po wyjęciu ciasta z lodówki wałkujemy je na cieniutki placek (
między dwoma arkuszami papieru) i wykleiamy nim dno wysmarowanej
masłem formy 11x35 cm. Ciasto w formie wkładamy z powrotem do lodówki na ok. 30 minut, lub do zamrażarki na 15 minut. Przed pieczeniem, na ciasto kładziemy papier i
fasolę. Pieczemy w temperaturze 190ºC przez 15 minut. Następnie zdejmujemy papier i pieczemy kolejne 10 minut.Kruszonka30 g
cukru45 g
masła55 g
mąkiWszystkie składniki rozcieramy w palcach na kruszonkę.Dodatkowo4 łyżki
powideł śliwkowych60 g startej
gorzkiej czekoladyok. 500 g
śliwekPodpieczone ciasto smarujemy powidłami śliwkowymi i posypujemy startą
czekoladą. Układamy połówki
śliwek w pozycji półpionowej, całość posypujemy kruszonką.Pieczemy 30 minut w 180 stopniach.Wyjmujemy, studzimy. Możemy posypać
cukrem pudrem.Smacznego!