ßßß Cookit - przepis na Kruche babeczki z budyniem

Kruche babeczki z budyniem

nazwa

Wykonanie

Kto nie zna kruchych babeczek z budyniem? To klasyka, która nigdy się nie nudzi.
Jak przez mgłę pamiętam ich smak. Mocniej w pamięci utkwiły obrazy: małej cukierni w odrapanej kamienicy, przeszklonej witryny z równo ustawionymi babeczkami i jakiegoś święta, bo na codzien ich się nie kupowało.
Dzięki Pawłowi i Magdzie, oraz facebookowej akcji „Wypiekanie na śniadanie”, mialam okazję przypomnieć sobie ich smak, a was zaprosić do ich upieczenia. Polecam, bardzo dobre: kruchutkie, pachnące i kuszące. Na jednej nie przestaniecie)
Składniki na około 24 babeczki:
Ciasto:
200 g mąki krupczatki
250 g mąki pszennej
225 g zimnego masła lub margaryny
80 g cukru pudru
4 żółtka
4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%
Budyń:
1/2 l mleka
60 g mąki pszennej
20 g mąki ziemnaczanej
4 łyżki cukru
4 żółtka
25 g masła
½ laski wanili lub cukier wanilinowy
Obie mąki przesiewamy. Ze wszystkich składników szybko zagniatamy kruche ciasto. Owijamy je folić spożywczą i schładzamy w lodówce przez ok. 1 h.
W tym czasie przygotowujemy budyń.
Do mało przypalającego się garnka wlewamy ok. 2/3 mleka, dodajemy masło, cukier, cukier wanilinowy( lub ziarenka z laski wanilii), wstawiamy na gaz i doporwadzamy do wrzenia. Do pozostałego mleka dodajemy przesiane mąki i żółtka. Krótko miksujemy ,( u mnie blender z końcówka miksującą). Wlewamy do gotujacego się mleka, mieszamy i doprowadzamy do zagotowania. Cały czas mieszając gotujemy, aż budyń zgęstnieje(ok. 4-5 minut).
Foremki do babeczek smarujemy masłem i oprószamy mąką. Ciasto dzielimy na 3 części. Każdą część rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie, na placek o grubości ok. 3-4 mm. Szklanką wycinamy krążki i wylepiamy nimi foremki do babeczek. Z ciasta wycinamy również odpowiednią ilość wierzchów do babeczek.
Do środka babeczek nakładamy po łyżeczce ugotowanego i ostudzonego budyniu, który powinien mniej więcej wypełnić ją w ¾. Napełnione babeczki przykrywamy ciastem. Dobrze dociskamy brzegi babeczek, unikniemy otwierania się podczas pieczenia.
Pieczemy w nagrzanym do 200° C piekarniku przez 30 min. - na złoty kolor.
Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.
Razem ze mn ą wypiekali:
Paweł i Magda z bloga Marder&Marder Manufacture
Iza z bloga Smaczna Pyza
Alina z bloga Ala piecze i gotuje
Urszula z bloga Moja Kuch nia
Paulina z bloga Czarna Oliwka
Danuta z bloga Moje wypieki i nie tylko
Źródło:http://miacucina-sofieta.blogspot.com/2015/04/kruche-babeczki-z-budyniem.html