Wykonanie

Kto nie zna kruchych babeczek z budyniem? To klasyka, która nigdy się nie nudzi.Jak przez mgłę pamiętam ich smak. Mocniej w pamięci utkwiły obrazy: małej
cukierni w odrapanej kamienicy, przeszklonej witryny z równo ustawionymi babeczkami i jakiegoś święta, bo na codzien ich się nie kupowało.Dzięki Pawłowi i Magdzie, oraz facebookowej akcji „Wypiekanie na śniadanie”, mialam okazję przypomnieć sobie ich smak, a was zaprosić do ich upieczenia. Polecam, bardzo dobre: kruchutkie, pachnące i kuszące. Na jednej nie przestaniecie)

Składniki na około 24 babeczki:Ciasto:200 g
mąki krupczatki250 g
mąki pszennej225 g zimnego
masła lub
margaryny80 g
cukru pudru4
żółtka4 łyżki gęstej kwaśnej
śmietany 18%Budyń:1/2 l
mleka60 g
mąki pszennej20 g
mąki ziemnaczanej4 łyżki
cukru4
żółtka25 g
masła½ laski
wanili lub
cukier wanilinowyObie
mąki przesiewamy. Ze wszystkich składników szybko zagniatamy kruche ciasto. Owijamy je folić spożywczą i schładzamy w lodówce przez ok. 1 h.W tym czasie przygotowujemy
budyń.Do mało przypalającego się garnka wlewamy ok. 2/3
mleka, dodajemy
masło,
cukier,
cukier wanilinowy( lub ziarenka z
laski wanilii), wstawiamy na gaz i doporwadzamy do wrzenia. Do pozostałego
mleka dodajemy przesiane
mąki i
żółtka. Krótko miksujemy ,( u mnie blender z końcówka miksującą). Wlewamy do gotujacego się
mleka, mieszamy i doprowadzamy do zagotowania. Cały czas mieszając gotujemy, aż
budyń zgęstnieje(ok. 4-5 minut).

Foremki do babeczek smarujemy
masłem i oprószamy
mąką. Ciasto dzielimy na 3 części. Każdą część rozwałkowujemy na podsypanym
mąką blacie, na placek o grubości ok. 3-4 mm. Szklanką wycinamy krążki i wylepiamy nimi foremki do babeczek. Z ciasta wycinamy również odpowiednią ilość wierzchów do babeczek.

Do środka babeczek nakładamy po łyżeczce ugotowanego i ostudzonego budyniu, który powinien mniej więcej wypełnić ją w ¾. Napełnione babeczki przykrywamy
ciastem. Dobrze dociskamy brzegi babeczek, unikniemy otwierania się podczas pieczenia.Pieczemy w nagrzanym do 200° C piekarniku przez 30 min. - na złoty kolor.Przed podaniem oprószamy
cukrem pudrem.



Razem ze mn ą wypiekali:Paweł i
Magda z bloga Marder&Marder ManufactureIza z bloga Smaczna Pyza
Alina z bloga Ala piecze i gotujeUrszula z bloga Moja Kuch niaPaulina z bloga
Czarna OliwkaDanuta z bloga Moje wypieki i nie tylko