Wykonanie
Smaczna i prosta w wykonaniu zupa. Mam do niej sentyment, ponieważ często była gotowana przez moją babcię i mamę. Tania zupa, ugotowanie jej nie wymaga wiele czasu.Gotuję ją od czasu do czasu, no bo trzeba podtrzymywać rodzinne tradycje również te kulinarne. Ale i nie tylko dlatego, po prostu warto ją ugotować bo smakuje całej rodzinie.
Składniki :4
ziemniaki (25 dag)1
marchewka (6 dag)1
pietruszka (3 dag)1
cebulka (3 dag)6-8 dag
słoniny lub
boczku2 l
wodysól,
pieprz ziołowy do smakudrobno posiekane:
koperek i
natka pietruszki na kluchy :20 dag
mąki pszennej½ łyżeczki
soliwoda do zarobienia ciastaWykonanie :Warzywa obieramy, myjemy, kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do garnka na gotującą się
wodę. W tym czasie kroimy
słoninę lub
boczek w kosteczkę i stapiamy na patelni.Dodajemy do niej drobno posiekaną
cebulkę i podsmażamy do zeszklenia.Dajemy do gotujących się warzyw. Zupę solimy do smaku. Zagniatamy ciasto tak jak na pierogi, wałkujemy na placek o grubości ok. 1 , 5 mm. Gdy warzywa będą miękkie, ciasto rwiemy małymi kawałkami i wrzucamy bezpośrednio na gotującą się zupę.Dodajemy
pieprz ziołowy do smaku i ew. dosalamy. Podajemy bezpośrednio po ugotowaniu, gdyż zupa z upływem czasu gęstnieje.