ßßß Cookit - przepis na ZUPA DZIADOWSKA Z WIEJSKIMI KLUCHAMI

ZUPA DZIADOWSKA Z WIEJSKIMI KLUCHAMI

nazwa

Wykonanie

Smaczna i prosta w wykonaniu zupa. Mam do niej sentyment, ponieważ często była gotowana przez moją babcię i mamę. Tania zupa, ugotowanie jej nie wymaga wiele czasu.
Gotuję ją od czasu do czasu, no bo trzeba podtrzymywać rodzinne tradycje również te kulinarne. Ale i nie tylko dlatego, po prostu warto ją ugotować bo smakuje całej rodzinie.
Składniki :
4 ziemniaki (25 dag)
1 marchewka (6 dag)
1 pietruszka (3 dag)
1 cebulka (3 dag)
6-8 dag słoniny lub boczku
2 l wody
sól, pieprz ziołowy do smaku
drobno posiekane: koperek i natka pietruszki na kluchy :
20 dag mąki pszennej
½ łyżeczki soli
woda do zarobienia ciasta
Wykonanie :
Warzywa obieramy, myjemy, kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do garnka na gotującą się wodę. W tym czasie kroimy słoninę lub boczek w kosteczkę i stapiamy na patelni.
Dodajemy do niej drobno posiekaną cebulkę i podsmażamy do zeszklenia.
Dajemy do gotujących się warzyw. Zupę solimy do smaku. Zagniatamy ciasto tak jak na pierogi, wałkujemy na placek o grubości ok. 1 , 5 mm. Gdy warzywa będą miękkie, ciasto rwiemy małymi kawałkami i wrzucamy bezpośrednio na gotującą się zupę.
Dodajemy pieprz ziołowy do smaku i ew. dosalamy. Podajemy bezpośrednio po ugotowaniu, gdyż zupa z upływem czasu gęstnieje.
Źródło:http://wkuchennymoknie.blox.pl/2010/03/ZUPA-DZIADOWSKA-Z-WIEJSKIMI-KLUCHAMI.html