Wykonanie
Nutella śliwkowa to po prostu
powidła śliwkowe z dodatkiem
kakao lub
czekolady.Generalnie ten przysmak znany jest od wielu lat również pod inną nazwą jako czekośliwka. Trudno się oprzeć, aby go nie zrobić przy okazji domowego przerobu węgierek na powidła. Tego pysznego dodatku do
pieczywa, podpłomyków,
wafli, ciast czy deserów nie może zabraknąć każdego roku i w mojej kuchni. Robię więc tyle nutelli śliwkowej, aby moi najbliżsi mogli do woli delektować się jej wspaniałym smakiem przypominającym
śliwki w
czekoladzie.
Składniki :2 kg odpestkowanych
śliwek wegierekkilka łyżek
wody300 - 400 g
cukru32 g
cukru wanilinowego100 g ciemnego
kakao + trochę wrzątkuWykonanie :
Śliwki myjemy, przepoławiamy i usuwamy pestki. Garnek (najlepiej z grubym dnem) ustawiamy na płytce zabezpieczającej przed przypaleniem, wlewamy trochę
wody, tak aby przykryła dno (ok. ¼ szklanki). Wsypujemy odpestkowane
śliwki i ogrzewamy bez pokrywki na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając (dokładnie szurając o dno) drewnianą
łopatką.Trzymamy na małym ogniu ok. 1,5 godziny. Po tym czasie
śliwki rozpadają się i w znacznym stopniu zagęszczają. Wyłączamy ogrzewanie i pozostawiamy do całkowitego ostudzenia (nie przykrywamy, aby mogła odparować
woda). Robię to zwykłe wieczorem i pozostawiam do ostudzenia na noc.Ponownie stawiamy na płytkę i ogrzewamy na małym ogniu, tym razem częściej mieszamy, aby dość zagęszczone powidła nie przywarły do dna. Zwykle po ok. 1 godzinie powidła są wystarczająco gęste. Dajemy
cukier, dokładnie mieszamy.
Kakao wraz z
cukrem wanilinowym rozprowadzamy w jak najmniejszej ilości wrzątku, tak aby uzyskać papkę o konsystencji gęstej
śmietany i wlewamy do powideł, stale mieszając drewnianą
łopatką, szurając dokładnie po dnie garnka. Trzymamy na ogniu jeszcze 5 - 10 minut, prawie stale mieszając.Gorącą nutellę
śliwkową przekładamy do wyparzonych słoików, zamykamy i odwracamy do góry dnem. Po 5 minutach odwracamy i po całkowitym wystudzeniu przenosimy w chłodne miejsce.Uwaga: jeżeli do garnka dajemy większą ilość
śliwek, to czas ogrzewania podany w przepisie może okazać się niewystarczający dla uzyskania pożądanej gęstości i należy go zwiększyć.
Polecam również :