Wykonanie
Kiedy kilka lat temu po raz pierwszy spróbowałam śliwkowej nutelli nie mogłam wyjść z podziwu, że takie połączenie składników może tak świetnie smakować. Podstępem udało mi się zdobyć przepis, którego pilnie strzegły
panie z KGW. Od tego czasu co roku robię kilka słoików tej pysznej śliwkowej nutelli. Ja wykorzystuję ją nie tylko do smarowania pysznego
pieczywa, ale także do różnego rodzaju wypieków i śniadań na gorąco. Tutaj znajdziecie propozycję na śniadanie oraz na deser . Synek przepada za
śliwkami w tym wydaniu, a ja ma pewność, że zjada to co najlepsze. Bo domowe
przetwory nie mają sobie równych...
Składniki:2,5 kg
śliwek węgierek1 kg
cukru1 opakowanie
cukru wanilinowego20 dag gorzkiego
kakaoŚliwki umyć, osuszyć i wydrylować.
Owoce zmiksować lub zmielić. Przełożyć do garnka i zasypać
cukrem. Smażyć na małym gazie przez 2 godziny co jakiś czas mieszając. Pod koniec dodać
kakao i
cukier wanilinowy. Wymieszać i smażyć jeszcze przez 20 minut. Gorącą nutellę włożyć do wyparzonych czystych słoików i ułożyć na ściereczce do góry dnem. Nie pasteryzować. Smacznego!