ßßß
Czas przygotowania: ok. 2 , 5 hSkładniki :1.5 kg wypestkowanych śliwek węgierek2 szkl. cukru2-3 opakowania cukru wanilinowego5 łyżeczek ciemnego kakaoUWAGA : Ilość kakao i cukru jest podana w przybliżeniu- podczas gotowania najlepiej próbować nutelli co jakiś czas i dopasować preferowane przez siebie proporcje tych składników.Przygotowanie :Opłukane węgierki należy wypestkować i zmielić, najlepiej blenderem, na jednolitą masę. Gotujemy je na małym ogniu przez ok. 2 godziny, mieszając co kilka minut (śliwki mogą się przypalić). W połowie gotowania możemy dodać już cukier i cukier wanilinowy. Gdy masa odparuje na tyle, że jej konsystencja jest dość gęsta, należy dodać kakao. Od tego momentu nutellę gotujemy jeszcze przez 20 min i przekładamy ją do wyparzonych słoików.
Słoiki szczelnie zakręcamy i odwracamy do góry dnem (powinny tak postać do momentu ostygnięcia). Nie pasteryzujemy.Informacje o M.Gotowanie jest moją pasją odkąd pamiętam, a czas spędzony w kuchni odpręża mnie i pozwala na realizację moich szalonych, kulinarnych pomysłów. Oprócz gotowania relaks zapewniają mi medyczne thrillery Robina Cooka i dreszczowce Cobena. Polscy autorzy? J.L. Wiśniewski i A.Sapkowski! Nie jestem singielką, więc pysznymi potrawami rozpieszczam mojego chłopaka. Jeszcze nigdy nie skarżył się na jakość moich wypieków i obiadów, więc... może i Wam przysmakują? :)Zobacz wszystkie wpisy, których autorem jest M. →