Wykonanie
Opublikowano 30 sierpnia 2013, autor: M.Dzisiejszy dzień zaczął się z myślą o przeprowadzeniu odwlekanego od lat eksperymentu- zrobieniu zachwalanej przez znajomych „nutelli” ze
śliwek (za których przywiezienie jeszcze raz dziękuję Panu Mądrali! :)) . Jak wypadł eksperyment? Niesamowicie zadowalająco- krem jest gęsty, ma piękny,
czekoladowy kolor, a w smaku przypomina
Śliwki Nałęczowskie. Żałuję, że zrobiłam nutellę tylko z 1,5 kg
śliwek, po 2-godzinnym gotowaniu wyszły mi tylko 3 pełne słoiczki (300 g)- pewnie znikną w kilka dni
Czas przygotowania: ok. 2 , 5 hSkładniki :1.5 kg wypestkowanych
śliwek węgierek2 szkl.
cukru2-3 opakowania
cukru wanilinowego5 łyżeczek ciemnego
kakaoUWAGA : Ilość
kakao i
cukru jest podana w przybliżeniu- podczas gotowania najlepiej próbować nutelli co jakiś czas i dopasować preferowane przez siebie proporcje tych składników.Przygotowanie :Opłukane węgierki należy wypestkować i zmielić, najlepiej blenderem, na jednolitą masę. Gotujemy je na małym ogniu przez ok. 2 godziny, mieszając co kilka minut (
śliwki mogą się przypalić). W połowie gotowania możemy dodać już
cukier i
cukier wanilinowy. Gdy masa odparuje na tyle, że jej konsystencja jest dość gęsta, należy dodać
kakao. Od tego momentu nutellę gotujemy jeszcze przez 20 min i przekładamy ją do wyparzonych słoików.
Słoiki szczelnie zakręcamy i odwracamy do góry dnem (powinny tak postać do momentu ostygnięcia). Nie pasteryzujemy.Informacje o M.Gotowanie jest moją pasją odkąd pamiętam, a czas spędzony w kuchni odpręża mnie i pozwala na realizację moich szalonych, kulinarnych pomysłów. Oprócz gotowania relaks zapewniają mi medyczne thrillery Robina Cooka i dreszczowce Cobena. Polscy autorzy? J.L. Wiśniewski i A.Sapkowski! Nie jestem singielką, więc pysznymi potrawami rozpieszczam mojego chłopaka. Jeszcze nigdy nie skarżył się na jakość moich wypieków i obiadów, więc... może i Wam przysmakują? :)Zobacz wszystkie wpisy, których autorem jest M. →