Wykonanie
Żeberka wieprzowe można robić na wiele sposobów. Pieczone w miodzie i z
rozmarynem smakują wybornie. Podałam je ostatnio na obiad z pieczonymi
ziemniakami i taratorem . Wszystkim smakowało!Przepis pochodzi z "Dań za grosik" nr 4/2011.
Składniki :1 kg
młodych żeberek (paski)3 łyżki
soku z cytryny3 łyżki naturalnego
miodu1 łyżka
musztardy1 płaska łyzeczka suszonego
rozmarynu4 łyżki
olejusól,
pieprz cytrynowy do smakuWykonanie :
Żeberka myjemy, dzielimy na porcje po 2 kostki. Oprószamy
solą i
pieprzem cytrynowym.
Sok z cytryny ucieramy z
miodem i
musztardą, dodajemy suszony
rozmaryn i 2 łyżki
oleju. Marynatą smarujemy
żeberka i odstawiamy na 10 minut ( u mnie ok. 2 godziny). Do żaroodpornego naczynia wlewamy pozostałe 2 łyżki
oleju, wkładamy
żeberka wraz z pokrywającą je marynatą, skrapiamy ciepłą
wodą. Naczynie przykrywamy. Pieczemy 60 - 70 minut w temp. 180°C, skrapiając co jakiś czas ciepłą
wodą wraz z wytwarzającym się sosem.
W kuchni na wesoło :Kowalski posprzeczał się z żoną. Gdy wrócił z pracy do domu, zastał na
stole kartkę:"Obiad w książce kucharskiej na stronie 142, kolacja na stronie 273"