Wykonanie
Ta
sałatka jest smaczna i szybka w wykonaniu. Przeglądając najnowsze wydanie miesięcznika Dania za grosik nr 6/2010 natknęłam się na jej przepis i od razu bardzo mnie zainteresował, ze względu na obecność w niej świeżych
ogórków i
zielonego koperku.No i nie pomyliłam się
sałatka była rzeczywiście super!
Składniki :40 dag drobnego
makaronu (małe muszelki lub kolanka)1 duży lub 2 małe
ogórki świeże (30 dag)25 dag chudej
gotowanej szynki1 duży ząb
czosnku½ pęczka młodego
koperku3 - 4 łyżki
majonezusól,
pieprz do smakuWykonanie :Drobniutki
makaron gotujemy, odcedzamy, przelewamy zimną
wodą i odstawiamy, aby obciekł.
Ogórki myjemy, osuszamy, obieramy( w oryginale nie zalecają obierać ze skórki) i kroimy w drobną kostkę.
Szynkę kroimy również w drobną kostkę.
Koperek płuczemy, otrząsamy z
wody i drobno siekamy.
Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę, ucieramy z
majonezem oraz
pieprzem do smaku. Ostudzony
makaron,
szynkę,
ogórek i
koperek mieszamy w misce i polewamy
sosem majonezowym.Dosmakowujemy ewentualnie
solą i
pieprzem.Przed podaniem wstawiamy na ok. 1 godz. do lodówki -
sałatka jest smaczniejsza po schłodzeniu.