Wykonanie
Smaczna i prosta
sałatka. Jej wykonanie jest expresowe. Takie przepisy dobre są , gdy niespodziewanie odwiedzają nas goście, a nie chcemy, aby spotkanie odbyło się w stylu : "Było raczej skromnie. Do stołu podano tylko popielniczki."Przepis pochodzi z zeszytu kulinarnego "Sałatki na niepogodę" nr 5/2006.
Składniki :3o dag
ryżu ( do ugotowania: 1 łyżka
soli + 1 łyżka
cukru + 2,5 litra
wody)20 dag
szynki1 puszka
kukurydzy1 puszka
ananasów5 łyżek
majonezusól,
pieprz do smakuliść
poraWykonanie :
Ryż ugotować na sypko w wodzie z dodatkiem 1 łyżki
soli i 1 łyżki
cukru.
Szynkę i
ananasy pokroić w drobną kostkę.Dodać odsączoną z zalewy
kukurydzę,
majonez oraz
sól i
pieprz do smaku. Całość dokładnie wymieszać, przełożyć do salaterek i udekorować liściem
pora.