Wykonanie
Gdy przed kilkoma laty dostałam od koleżanki przepis na tą apetyczną
sałatkę, często gościła na moim
stole. Szukając systematycznie nowych kompozycji
smakowych dla sałatek poszła ona trochę w zapomnienie. Jednakże robię ją od czasu do czasu, gdy sobie przypomnę lub gdy upomną się o nią moi najbliżsi.
Składniki :
1 słoiczek
selera ciętego konserwowego ( u mnie
seler z
ananasem) 370ml
200g
szynki wędzonej1 puszka
kukurydzy konserwowej (340g brutto )
250-300 g
sera żółtego1 puszka
ananasów w plastrach w lekkim
syropie (565g brutto)
4-5
jajek gotowanych na twardo
5-6 łyżek
majonezusól,
pieprzWykonanie :
Szynkę,
jajka i
ananasy kroimy w kostkę.
Seler osączamy z zalewy i rozdrabniamy.
Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Majonez mieszamy z połową
soku z ananasa ( można też dodać trochę zalewy z
selera). Tak przygotowane składniki układamy warstwami. Na dno przezroczystej salaterki (najlepiej w kształcie walca o wym: śr. 22-25cm, wys. 8-10 cm) dajemy
seler, następnie
ananasy i kolejno
szynkę,
kukurydzę,
ser,
jajka. Zalewamy
majonezem i pzostawiamy w chłodziarce na co najmniej 2 godziny.
Szczerze mówiąc najlepiej smakuje nam na 2 a nawet 3 dzień po wymieszaniu wszystkich składników. Wtedy to składniki dobrze " przegryzają się",
ser lekko rozmięka i
sałatka zyskuje jeden konkretny smak. W świeżo sporządzonej
sałatce każdy składnik smakuje oddzielnie. Ale to już rzecz gustu. Moi goście mają na ten temat podzielone opinie.
Polecam również :