Wykonanie
Jedno z najprostszych i najszybszych w wykonaniu ciast wystawiam dzisiaj w swoje kuchenne okno. Krem stanowi
bita śmietana z dodatkiem musu
malinowego. Biszkoptowa rolada z tym
owocowym, lekko kwaśnym i aromatycznym nadzieniem jest w smaku delikatna i szybko znika ze stołu.

Składniki ciasta (na blachę o wym. 28x40 cm):4
jajka120 g
cukru4 łyżki gorącej
wody75 g
mąki pszennejszczypta
soliSkładniki kremu :250 ml
śmietany 30%3 łyżki
cukru pudru300g
malin (250 ml przecieru lub
soku malinowego)2 - 3 łyżki
cukru kryształu3 łyżeczki
żelatynydodatkowo :
cukier puderkilka
malin do ozdobylistki
melisy lub
mięty do ozdobyWykonanie ciasta :
Żółtka oddzielamy od
białek, posypujemy
cukrem i dajemy 4 łyżki gorącej
wody. Miksujemy na krem. Wsiewamy małymi porcjami
mąkę, delikatnie mieszając łyżką.
Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą
soli i delikatnie mieszamy z
ciastem. Całość wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównujemy powierzchnię za pomocą szpatułki.Pieczemy ok. 15 minut w twmp. 180°C na środkowym poziomie piekarnika. Zaraz po upieczeniu przekładamy na delikatnie posypaną
cukrem pudrem ściereczką.Powierzchnię ciasta również delikatnie posypujemy
cukrem pudrem i wraz ze ściereczką rolujemy ciasto. Odkładamy do przestudzenia, najlepiej na noc.Wykonanie kremu :
Maliny (kilka odkładamy do ozdoby) przecieramy przez sitko, dodajemy 2 - 3 łyżki
cukru kryształu i mieszamy do rozpuszczenia
cukru ( możemy zagotować, ale nie jest to konieczne).
Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy porcjami
cukier puder, mieszając delikatnie łyżką. Małymi porcjami wlewamy przecier malinowy i dalej mieszamy łyżką.
Żelatynę zalewamy jak najmniejszą ilością zimnej
wody i odstawiamy do napęcznienia, po czym rozpuszczamy w jak najmniejszej ilości wrzątku i mieszamy. Gdyby się nie rozpuściła lekko podgrzewamy, uważając, aby nie doprowadzić do wrzenia. Jeszcze ciepłą wlewamy cienkim strumyczkiem do kremu, stale mieszając. Umieszczamy w lodówce, by zatężał, ale nie na długo, tak aby można było go rozprowadzić na cieście.Kremem równomiernie smarujemy rozwinięte ze ściereczki ciasto i rolujemy je, delikatnie naciskając dłońmi na jego zewnętrzną powierzchnię, aby uzyskać dokładne rozłożenie się kremu. Roladę okręcamy ściśle (ale z wyczuciem) folią aluminiową, delikatnie "prasujemy" dłońmi i wkładamy do lodówki na co najmniej 3 godziny, a najlepiej na noc.Przed podaniem posypujemy
cukrem pudrem, kroimy na porcje i ozdabiamy
malinami oraz listkami
melisy lub
mięty.




Polecam również :