ßßß Cookit - przepis na ROLADA BISZKOPTOWA Z KREMEM MALINOWYM

ROLADA BISZKOPTOWA Z KREMEM MALINOWYM

nazwa

Wykonanie

Jedno z najprostszych i najszybszych w wykonaniu ciast wystawiam dzisiaj w swoje kuchenne okno. Krem stanowi bita śmietana z dodatkiem musu malinowego. Biszkoptowa rolada z tym owocowym, lekko kwaśnym i aromatycznym nadzieniem jest w smaku delikatna i szybko znika ze stołu.
Składniki ciasta (na blachę o wym. 28x40 cm):
4 jajka
120 g cukru
4 łyżki gorącej wody
75 g mąki pszennej
szczypta soli
Składniki kremu :
250 ml śmietany 30%
3 łyżki cukru pudru
300g malin (250 ml przecieru lub soku malinowego)
2 - 3 łyżki cukru kryształu
3 łyżeczki żelatyny
dodatkowo :
cukier puder
kilka malin do ozdoby
listki melisy lub mięty do ozdoby
Wykonanie ciasta :
Żółtka oddzielamy od białek, posypujemy cukrem i dajemy 4 łyżki gorącej wody. Miksujemy na krem. Wsiewamy małymi porcjami mąkę, delikatnie mieszając łyżką.
Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli i delikatnie mieszamy z ciastem. Całość wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównujemy powierzchnię za pomocą szpatułki.
Pieczemy ok. 15 minut w twmp. 180°C na środkowym poziomie piekarnika. Zaraz po upieczeniu przekładamy na delikatnie posypaną cukrem pudrem ściereczką.
Powierzchnię ciasta również delikatnie posypujemy cukrem pudrem i wraz ze ściereczką rolujemy ciasto. Odkładamy do przestudzenia, najlepiej na noc.
Wykonanie kremu :
Maliny (kilka odkładamy do ozdoby) przecieramy przez sitko, dodajemy 2 - 3 łyżki cukru kryształu i mieszamy do rozpuszczenia cukru ( możemy zagotować, ale nie jest to konieczne). Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy porcjami cukier puder, mieszając delikatnie łyżką. Małymi porcjami wlewamy przecier malinowy i dalej mieszamy łyżką.
Żelatynę zalewamy jak najmniejszą ilością zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia, po czym rozpuszczamy w jak najmniejszej ilości wrzątku i mieszamy. Gdyby się nie rozpuściła lekko podgrzewamy, uważając, aby nie doprowadzić do wrzenia. Jeszcze ciepłą wlewamy cienkim strumyczkiem do kremu, stale mieszając. Umieszczamy w lodówce, by zatężał, ale nie na długo, tak aby można było go rozprowadzić na cieście.
Kremem równomiernie smarujemy rozwinięte ze ściereczki ciasto i rolujemy je, delikatnie naciskając dłońmi na jego zewnętrzną powierzchnię, aby uzyskać dokładne rozłożenie się kremu. Roladę okręcamy ściśle (ale z wyczuciem) folią aluminiową, delikatnie "prasujemy" dłońmi i wkładamy do lodówki na co najmniej 3 godziny, a najlepiej na noc.
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem, kroimy na porcje i ozdabiamy malinami oraz listkami melisy lub mięty.
Polecam również :
Źródło:http://wkuchennymoknie.blox.pl/2012/09/ROLADA-BISZKOPTOWA-Z-KREMEM-MALINOWYM.html