Wykonanie
            Ziemniaki w ten sposób przygotowane są bardzo smaczne, zwłaszcza gdy są 
młode. Podaję je już od dłuższego czasu dość często, zwłaszcza do obiadu, bo tylko takie najlepiej nam smakują.

Składniki :dowolna ilość podłużnych 
ziemniakówsól, 
rozmaryn, 
paryka słodka mielona do smaku2 -3 łyżki 
olejuWykonanie :
Ziemniaki myjemy dokładnie szczoteczką pod zimną, bieżącą 
wodą. Odstawiamy do osiąknięcia z 
wody. Kroimy wzdłuż na ćwiartki. Układamy grzbietami do dołu na naoliwionej blasze jeden przy drugim. Posypujemy 
solą. Wierzchy smarujemy delikatnie 
olejem za pomocą pędzelka. Posypujemy 
rozmarynem i mieloną 
papryką. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 200°C przez ok. 30 minut, na najwyższym poziomie.



Polecam również :W kuchni na wesoło :Kowalscy jedzą obiad. Nagle odzywa się córka:- Mamo....- Przy jedzeniu się nie 
mówi - poucza matka, a po posiłku pyta:- Co chciałaś powiedzieć?- Już za późno. Taką dużą gąsiennicę zjadłaś z 
sałatką.