Wykonanie
Ziemniaki w ten sposób przygotowane są bardzo smaczne, zwłaszcza gdy są
młode. Podaję je już od dłuższego czasu dość często, zwłaszcza do obiadu, bo tylko takie najlepiej nam smakują.
Składniki :dowolna ilość podłużnych
ziemniakówsól,
rozmaryn,
paryka słodka mielona do smaku2 -3 łyżki
olejuWykonanie :
Ziemniaki myjemy dokładnie szczoteczką pod zimną, bieżącą
wodą. Odstawiamy do osiąknięcia z
wody. Kroimy wzdłuż na ćwiartki. Układamy grzbietami do dołu na naoliwionej blasze jeden przy drugim. Posypujemy
solą. Wierzchy smarujemy delikatnie
olejem za pomocą pędzelka. Posypujemy
rozmarynem i mieloną
papryką. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 200°C przez ok. 30 minut, na najwyższym poziomie.
Polecam również :W kuchni na wesoło :Kowalscy jedzą obiad. Nagle odzywa się córka:- Mamo....- Przy jedzeniu się nie
mówi - poucza matka, a po posiłku pyta:- Co chciałaś powiedzieć?- Już za późno. Taką dużą gąsiennicę zjadłaś z
sałatką.