Wykonanie
Dzisiaj przedstawiam Wam W KUCHENNYM OKNIE przepis na dość łatwe w wykonaniu ciasto, lekkie, mięciutkie, lekko
winne, niezbyt słodkie. Jest aromatyczne za sprawą
owoców jakimi są
maliny. Jeżeli użyjemy do ciasta wcześniej przygotowany krem malinowy (a może poleżeć w lodówce nawet do tygodnia) można je stosunkowo szybko zrobić. Polecam!

Składniki ciasta (na formę o wym. 28x40 cm):1 szklanka
wody80g
masła1 szklanka
mąki pszennej4 duże
jajka (L)szczypta
soliSkładniki masy malinowej :700ml
śmietanki do ciast i
tortów 30%700 g
malin (ok. 700 ml soku)1
cytryna ( ok. 50 ml soku)200 g
masła2 szklanki
cukru4
jajka2
żółtka5 łyżeczek
żelatynyew.
cukier puder wg. uznaniadodatkowo :
cukier puder do posypania ciastaWykonanie ciasta :W rondlu zagotowujemy
wodę z
masłem i szczyptą
soli. Wsypujemy
mąkę i dokładnie rozcieramy drewnianą pałką zaparzając ciasto 3 - 4 minuty na mały ogniu.Zdejmujemy rondel z ognia i odstawiamy do ostygnięcia. Do schłodzonego ciasta dodajemy po 1
jajku i ucieramy mikserem na jednolitą masę.Dwie duże formy (28x40 cm) lekko natluszczamy i wykładamy papierem do pieczenia.Ciasto dzielimy na dwie równe części i rozprowadzamy po dnie obu form. Możemy ciasto rozprowadzić równomiernie, ale gdy nam zależy na dużych wzniesieniach robimy nierówności.Pieczemy każdy blat oddzielnie w piekarniku nagrzanym do temp. 200ºC ok. 30 minut na złoty kolor. Należy pamiętać, aby na początku przez ok. 15 minut nie otwierać piekarnika, ponieważ ciasto opadnie.Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i zaraz po wykonaniu masy możemy przekładać.Wykonanie masy malinowej :
Maliny płuczemy i odstawiamy do osiąknięcia z
wody. Miksujemy i przecieramy przez gęste sitko.Odlewamy ok. ½ szklanki.Do garnka o grubym dnie wkładamy
masło, stawiamy na płytce i ogrzewamy na małym ogniu.Gdy
masło rozpuści się, uruchamiamy końcówki miksujące robota ręcznego (średnia prędkość) i wlewamy cienkim strumieniem
sok z cytryny przelany przez gęste sitko,a następnie pozostały przecier malinowy.Po upływie 2 min. wsypujemy porcjami
cukier nie przerywając miksowania, a gdy się rozpuści (po ok. 2 min.) wlewamy cienkim strumieniem zmiksowane wcześniej
jajka z
żółtkami i miksujemy jeszcze ok. 1 min.Odstawiamy miksowanie mechaniczne i dalej często mieszamy (np. dużą łyżką) ok. 20 min. (krem powinien zgęstnieć i uzyskać konsystencje
kisielu).Garnek z kremem odstawiamy do ostudzenia.Przekładamy do pojemniczka lub słoika, zamykamy i schładzamy w lodówce przynajmniej kilka godzin a najlepiej pozostawiamy na noc. Na krótko przed dalszym wykonywaniem masy wyjmujemy z lodówki, aby nie był zbyt zimny i uzyskał temp. zbliżoną do ubitej
śmietanki.Dobrze schłodzoną
śmietankę ubijamy na sztywno.
Żelatynę zalewamy ok. ½ szklanki odlanego przecieru
malinowego i pozostawiamy do napęcznienia, a następnie wlewamy jak najmniejszą ilość wrzątku i mieszamy. Gdyby
żelatyna nie rozpuściła się całkowicie, podgrzewamy na bardzo małym ogniu, stale mieszając (nie gotujemy!).Do kremu
malinowego dodajemy porcjami
bitą śmietanę i delikatnie mieszamy łyżką. Ewentualnie dosładzamy
cukrem pudrem wg. uznania (ja nie dosładzałam).Na koniec wlewamy cienkim strumieniem lekko ciepłą
żelatynę i mieszamy łyżką na jednolitą masę.Natychmiast wykładamy masę
malinową na jeden z blatów ptysiowych, równomiernie rozprowadzamy i przykrywamy drugim blatem. Wierzch ciasta lekko dociskamy i wstawiamy do lodówki do zatężenia masy.Przed podaniem posypujemy
cukrem pudrem.


Polecam również :