Wykonanie
Dzisiaj W KUCHENNYM OKNIE przedstawiam Wam przepis na sos
brokułowy z dodatkiem
serów. Można użyć
serka topionego o dowolnym ulubionym smaku i
sera mozzarella.Robię różne warianty, z samą
mozzarellą, z samym
serkiem topionym, lub też mieszam oba. Bez dodatku
sera sam sos
brokułowy też jest smaczny.
Makaron z sosem
brokułowym to proste i ekspresowe w wykonaniu, a przy tym smaczne danie jarskie. Czy trzeba większej rekomendacji ?

Składniki sosu :ok. 800 g różyczek
brokułaok. 3 litry
wody (do gotowania
brokuła)1 łyżka
soli (do gotowania
brokuła1 łyżka
cukru (do gotowania
brokuła)1 łyżka
mąki1/2 szklanki
mleka1 szklanka
wody100 g
serka topionego śmietankowego50 - 150 g
sera mozzarellasól,
pieprz czarny mielony do smakuponadto :
makaron ugotowany wg. przepisu na opakowaniuWykonanie :
Brokuła dokładnie płuczemy pod bieżącą
wodą, odcinamy różyczki, wkładamy je do garnka, zalewamy wrzątkiem i po upływie ok. 3 minut wyjmujemy na półmisek.W garnku gotujemy ok. 3 litry
wody, wsypujemy 1 łyżkę
soli i 1 łyżkę
cukru.Gdy
woda zacznie wrzeć wkładamy różyczki
brokuła i gotujemy ok. 20 minut ( można gotować krócej, jeżeli lubimy twardszy).
Wodę odcedzamy, garnek z
brokułem odstawiamy. Do rondelka, najlepiej o grubym dnie dajemy
masło, stawiamy na średnim ogniu na płytce, a gdy
masło roztopi się wsypujemy
mąkę i stale mieszamy.Po krótkim czasie, gdy
mąka utraci surowiznę, wlewamy cienkim strumieniem
mleko, stale mieszając, a następnie małymi porcjami
wodę i w dalszym ciągu stale mieszamy.Nie gotujemy długo, tylko do uzyskania jednolitej, niezbyt gęstej konsystencji.Dodajemy
serek i dalej podgrzewamy do jego rozpuszczenia się. Jeżeli nie zechciałby się szybko rozpuścić wówczas całość miksujemy.Dodajemy różyczki ugotowanego
brokuła i dokładnie mieszamy. Trzymamy na ogniu stale mieszając, aż sos stanie się dobrze gorący (nie gotujemy). Dodajemy ewentualnie
sól,
pieprz do smaku, jeżeli widzimy taką potrzebę.Zestawiamy z ognia i ewentualnie dodajemy starty na grubych oczkach
ser mozzarella (jeżeli nie lubimy
serka topionego możemy dać do sosu wyłącznie
mozzarellę w ilości jaka nam najbardziej odpowiada). Delikatnie mieszamy i natychmiast podajemy z
makaronem.


Polecam również :