ßßß Cookit - przepis na MAKARON Z SOSEM BROKUŁOWO - SEROWYM

MAKARON Z SOSEM BROKUŁOWO - SEROWYM

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj W KUCHENNYM OKNIE przedstawiam Wam przepis na sos brokułowy z dodatkiem serów. Można użyć serka topionego o dowolnym ulubionym smaku i sera mozzarella.
Robię różne warianty, z samą mozzarellą, z samym serkiem topionym, lub też mieszam oba. Bez dodatku sera sam sos brokułowy też jest smaczny.
Makaron z sosem brokułowym to proste i ekspresowe w wykonaniu, a przy tym smaczne danie jarskie. Czy trzeba większej rekomendacji ?
Składniki sosu :
ok. 800 g różyczek brokuła
ok. 3 litry wody (do gotowania brokuła)
1 łyżka soli (do gotowania brokuła
1 łyżka cukru (do gotowania brokuła)
1 łyżka mąki
1/2 szklanki mleka
1 szklanka wody
100 g serka topionego śmietankowego
50 - 150 g sera mozzarella
sól, pieprz czarny mielony do smaku
ponadto :
makaron ugotowany wg. przepisu na opakowaniu
Wykonanie :
Brokuła dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą, odcinamy różyczki, wkładamy je do garnka, zalewamy wrzątkiem i po upływie ok. 3 minut wyjmujemy na półmisek.
W garnku gotujemy ok. 3 litry wody, wsypujemy 1 łyżkę soli i 1 łyżkę cukru.
Gdy woda zacznie wrzeć wkładamy różyczki brokuła i gotujemy ok. 20 minut ( można gotować krócej, jeżeli lubimy twardszy).
Wodę odcedzamy, garnek z brokułem odstawiamy. Do rondelka, najlepiej o grubym dnie dajemy masło, stawiamy na średnim ogniu na płytce, a gdy masło roztopi się wsypujemy mąkę i stale mieszamy.
Po krótkim czasie, gdy mąka utraci surowiznę, wlewamy cienkim strumieniem mleko, stale mieszając, a następnie małymi porcjami wodę i w dalszym ciągu stale mieszamy.
Nie gotujemy długo, tylko do uzyskania jednolitej, niezbyt gęstej konsystencji.
Dodajemy serek i dalej podgrzewamy do jego rozpuszczenia się. Jeżeli nie zechciałby się szybko rozpuścić wówczas całość miksujemy.
Dodajemy różyczki ugotowanego brokuła i dokładnie mieszamy. Trzymamy na ogniu stale mieszając, aż sos stanie się dobrze gorący (nie gotujemy). Dodajemy ewentualnie sól, pieprz do smaku, jeżeli widzimy taką potrzebę.
Zestawiamy z ognia i ewentualnie dodajemy starty na grubych oczkach ser mozzarella (jeżeli nie lubimy serka topionego możemy dać do sosu wyłącznie mozzarellę w ilości jaka nam najbardziej odpowiada). Delikatnie mieszamy i natychmiast podajemy z makaronem.
Polecam również :
Źródło:http://wkuchennymoknie.blox.pl/2014/10/MAKARON-Z-SOSEM-BROKULOWO-SEROWYM.html