ßßß Cookit - przepis na tarta truskawkowo-pomarańczowa

tarta truskawkowo-pomarańczowa

nazwa

Wykonanie

Przepis szybki, łatwy, wiec jak dla mnie: idealny!
(i w końcu pozbyłam się nadmiaru zakupionych truskawek!)
Dość długo szperałam w internecie w poszukiwaniu czegoś, co ucieszy moje podniebienie i w końcu moją inspiracją stała się Komarka i jej przepis . Zmodyfikowałam go znacznie, ze względu na własne kubki smakowe oraz brak niektórych składników w szafce kuchennej, a efekt zaskoczył moje najśmielsze oczekiwania. Bardzo pozytywnie, oczywiście! Polecam, połączenie truskawek z lekkim kremem o intensywnie pomarańczowym smaku i zapachu to strzał w dziesiątkę.
Składniki:
Spód tarty :
połowa ciasta z tego przepisu
Krem pomarańczowy:
500 ml mleka
skórka otarta z jednej pomarańczy plus skórka obrana z połowy pomarańczy
3 żółtka (ze średniej wielkości jajek)
45 dag mąki pszennej
80 dag cukru
ok. pół kilograma truskawek
ew. cukier puder do dekoracji tuż przed podaniem
Przygotowanie:
1. Ciasto zagnieść, schłodzić w lodówce, a następnie wyłożyć nim spod i brzegi formy do tarty wcześniej wysmarowanej masłem. Nakłuć i upiec w 160 stopniach na rumiany kolor (ok. 20 minut). Odstawic do wystudzenia.
2. Przygotować truskawki do dekoracji (plasterki, ćwiartki, całe truskawki, według uznania).
3. Mleko zagotować, dodając do niego otartą skórkę z pomarańczy oraz tą, którą wcześniej obraliśmy. Obrana skórka może być w jednym kawałku lub dwóch mniejszych, ważne, żeby było ją łatwo wyłowić po zagotowaniu mleka.
4. Żółtka utrzeć mikserem z cukrem na białą masę, dodać mąkę. Z zagotowanego mleka wyjąć obraną z pomarańczy skórkę, mleko wlać do utartej masy i cały czas mieszając mikserem na wolnych obrotach, doprowadzić znów do zagotowania i zgęstnienia masy.
5. Powstały pomarańczowy budyń przelać na wystudzony spód, udekorować truskawkami. Schłodzić w lodówce przynajmniej 3 godziny przed serwowaniem (ja wstawiam na całą noc). Tuż przed podaniem na stół można oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!
Źródło:http://masz-babo-placek.blogspot.com/2012/04/tarta-truskawkowo-pomaranczowa.html