Wykonanie

Przepis szybki, łatwy, wiec jak dla mnie: idealny!(i w końcu pozbyłam się nadmiaru zakupionych
truskawek!)Dość długo szperałam w internecie w poszukiwaniu czegoś, co ucieszy moje podniebienie i w końcu moją inspiracją stała się Komarka i jej przepis . Zmodyfikowałam go znacznie, ze względu na własne
kubki smakowe oraz brak niektórych składników w szafce kuchennej, a efekt zaskoczył moje najśmielsze oczekiwania. Bardzo pozytywnie, oczywiście! Polecam, połączenie
truskawek z lekkim kremem o intensywnie
pomarańczowym smaku i zapachu to strzał w dziesiątkę.Składniki:Spód tarty :połowa ciasta z tego przepisuKrem
pomarańczowy:500 ml
mlekaskórka otarta z jednej
pomarańczy plus skórka obrana z połowy
pomarańczy3
żółtka (ze średniej wielkości
jajek)45 dag
mąki pszennej80 dag
cukruok. pół kilograma
truskawekew.
cukier puder do dekoracji tuż przed podaniemPrzygotowanie:1. Ciasto zagnieść, schłodzić w lodówce, a następnie wyłożyć nim
spod i brzegi formy do tarty wcześniej wysmarowanej
masłem. Nakłuć i upiec w 160 stopniach na rumiany kolor (ok. 20 minut). Odstawic do wystudzenia.2. Przygotować
truskawki do dekoracji (plasterki, ćwiartki, całe
truskawki, według uznania).3.
Mleko zagotować, dodając do niego otartą skórkę z
pomarańczy oraz tą, którą wcześniej obraliśmy. Obrana skórka może być w jednym kawałku lub dwóch mniejszych, ważne, żeby było ją łatwo wyłowić po zagotowaniu
mleka.4.
Żółtka utrzeć mikserem z
cukrem na białą masę, dodać
mąkę. Z zagotowanego
mleka wyjąć obraną z
pomarańczy skórkę,
mleko wlać do utartej masy i cały czas mieszając mikserem na wolnych obrotach, doprowadzić znów do zagotowania i zgęstnienia masy.5. Powstały
pomarańczowy budyń przelać na wystudzony spód, udekorować
truskawkami. Schłodzić w lodówce przynajmniej 3 godziny przed serwowaniem (ja wstawiam na całą noc). Tuż przed podaniem na stół można oprószyć
cukrem pudrem. Smacznego!