ßßß
Imbir obieramy. Kroimy na paseczki. Dodajemy miód i sok z cytryny. Zalewamy wrzątkiem i czekamy aż się zaparzy ok 5-10 minut. Dopasowujemy smak do upodobań dodając więcej cytryny lub miodu. Można pić ciepłe lub zimne.----Przy okazji zostałam wyróżniona odznaczeniem przez Karmel-itkę z bloga W kuchni Karmel-itki oraz przez Patrycję z bloga Czerwień i błękit . Dziękuję!Zasady zabawy:Wyróżniony bloger odpowiada na 11 pytań zadanych przez osobę, która blog wyróżniła.Sam również wyróżnia 11 osób i zadaje im swoje 11 pytań.Nie można nominować bloga, z którego otrzymało się wyróżnienie.1. Czym dla Ciebie jest sztuka kulinarna?Magia łączenia składników, gama smaków i zapachów, czarowanie dzięki któremu powstają pyszne dania.2. Dlaczego właśnie gotowanie/pieczenie?To dla mnie sposób na odprężenie się od spraw zawodowych. Podczas pieczenia/gotowania przechodzę na zupełnie inną płaszczyznę.3. Skąd wzięło się Twoje zamiłowanie?Od dziecka uczestniczyłam w pracach okołokuchennych, obserwowałam, spędzałam wiele godzin w kuchni, gdzie toczyło się życie rodzinne i towarzyskie. Chyba po prostu jest to dla mnie naturalne środowisko.4. Tworzysz sam/-a czy korzystasz z przepisów?I tak i tak. Kulinaria ciągle odkrywam, więc jeśli stawiam sobie jakiś konkretny cel - danie, które robię po raz pierwszy, to korzystam z przepisów. Jednak niemal zawsze coś modyfikuję. A czasem na podstawie doświadczenia tworzę coś całkiem nowego. Albo zapamiętuję połączenia składników i później gdzieś je odtwarzam tworząc całkiem nowe danie.5. Jaki smak i zapach najbardziej kojarzy Ci się z dzieciństwem?hmm chyba sernik babci, zupa ogórkowa mamy i tak na prawdę kiedy zaczynam się zastanawiać na ten temat to przychodzi mi do głowy co raz więcej smaków i zapachów, które pamiętam jak dziś - gumę shock i donald i wiśniową hubę bubę z której robiło się wielkie balony, czekoladowe lizaki króliczki, czekolada znaleziona w szafce i zjedzona z bratem w tajemnicy przed rodzicami (dokładnie pamiętam jej smak), vibovit i oranżada w proszku zjadane na sucho, mleko prosto od krowy i wiele wiele innych.6. Wolisz słodko czy wytrawnie?Słodko, choć nie pogardzę konkretem.7. Czy masz ulubioną potrawę? Jaką?Uwielbiam serniki. Ale chyba trudno byłoby mi wskazać jedno ulubione danie. Każde lubię za coś innego.8. Co daje Ci kucharzenie? Czym jet dla Ciebie?Odkrywanie nowych smaków, poszerzanie wiedzy, a także poznawanie nowych ludzi i ciekawe spotkania. Jest przyjemnością.9. Czego nigdy nie zjesz w swoim życiu?Dinozaura :)Właściwie jestem zdania, że powinno się spróbować wszystkiego, by móc wyrazić swoje zdanie. Są rzeczy, które wykluczam ze swojego jadłospisu, jednak wcześniej je próbowałam. To świadomy wybór. Czego bym nie zjadła? Oprócz rzeczy niejadalnych, bardzo ciężko byłoby mi zjeść pisklaka z jajka (dziwne azjatyckie wymysły).10. Jakiego smaku nigdy nie zapomnisz?Myślę, że smaku wielu potraw mogłabym z czasem zapomnieć. Nigdy chyba nie zapomnę jednak jak smakuje czekolada :)11. Które miejsce na świecie najbardziej chciałbyś poznać od strony kuchni?Raczej nie będę oryginalna - Włochy. Później Skandynawię. Mogłabym też poznać jakąś prostą i pierwotną kuchnię - wyjechać np. gdzieś na mongolskie stepy, albo do Afryki.___Pytania Patrycji:1. Przepis czy samodzielne tworzenie potraw?I tak i tak. Kulinaria ciągle odkrywam, więc jeśli stawiam sobie jakiś konkretny cel - danie, które robię po raz pierwszy, to korzystam z przepisów. Jednak niemal zawsze coś modyfikuję. A czasem na podstawie doświadczenia tworzę coś całkiem nowego. Albo zapamiętuję połączenia składników i później gdzieś je odtwarzam tworząc całkiem nowe danie.2. Kuchnia (pomieszczenie) Twoich marzeńPrzestrzenna, jasna z oddzielną spiżarnią, pełna szafeczek w których kryją się przyprawy z różnych stron świata, produkty sypkie i przeróżne pasty, miody, warzywa i owoce...Ale nie zagracona. Raczej wolę gdy wszystko jest schowane. Oczywiście żeby jeszcze był tam duży stół :)3. Co sprawia Ci największą frajdę w gotowaniu lub pieczeniu?Szukanie nowych smaków i przepisów, odkrywanie nowych połączeń. Dużą przyjemność sprawia mi też po prostu przebywanie w kuchni i mieszanie składników.4. Ulubione składniki w kuchni.Czekolada, zioła, owoce, czosnek.5. Potrawa z której jesteś najbardziej dumna.Hmm to chyba jeszcze przede mną. Ciągle stawiam sobie nowe zadania i po ich wypełnieniu jestem z siebie zadowolona, ale coś już mnie gna do kolejnej rzeczy, więc zbyt długo się nie nacieszę ;)6. Skąd się wzięła nazwa bloga i nick?Nazwa bloga miała pasować do słodkości (bo na początku głównie one się pojawiały) oraz kojarzyć się z relaksem, kulinariami... Nick to imię, które miała jedna z bohaterek filmu, który oglądałam jako nastolatka. Film nie był jakiś cudowny, ale imię bardzo mi zapadło w pamięć ;)7. Koszula nocna i piżama?Ponieważ jestem zmarzluchem, to zimą stawiam na piżamkę. W cieplejsze dni wolę wersję kobiecą - koszulkę.8. Ulubiona książka/zespół lub zespół/film.Staram się nie ograniczać, jeśli chodzi o muzykę i nie zamykać na nowości. Ale są zespoły/wykonawcy, których zawsze słuchać z przyjemnością, np. Kasia Nosowska. Z książek - Ojciec chrzestny.9. Zainteresowania poza kuchnią.Poza muzyką, filmem, to zainteresowania związane z moim zawodem techniczno-przyrodniczo-budowlane.10. Potrawa, która kojarzy ci się z dzieciństwem.Zalewajka, zupa ogórkowa, sernik babci, blok czekoladowy, zrazy z ogórkiem.11. Potrawy, do których nie możesz się przekonać.Z własnej woli i w wyniku postanowień nie jem nic związanego z krwią zwierząt - czerniny, kaszanki, rzadko podroby.No dobrze to teraz moje pytania:1. Czym zajmujesz się poza prowadzeniem bloga?2. Jakie jest Twoje ulubione danie?3. Co wybierasz - film czy książka? I jaki gatunek?4. Czego nigdy w życiu nie zjesz?5. Masz jakieś dziwne przyzwyczajenia żywieniowe? Np. ulubione dziwne połączenie smaków?6. Czy pisząc bloga przeżywasz blogowy kryzys?7. Jesteś optymistą czy pesymistą?8. Wyobraź sobie, że możesz wybrać dowolny kraj, w którym byś się urodził i żył. Gdzie by to było?9. Wolisz gotować/piec w czyimś towarzystwie czy samemu?10. Znienawidzony smak dzieciństwa to...11. Czym jest dla Ciebie Twój blog?A więc niżej lista nagrodzonych przeze mnie blogów. Proszę ładnie odpowiedzieć na pytania powyżej:Grube NiciPin up cooking lookingKuchenne szaleństwaMagda testujeHania-kasiaMoje kucharzenie