ßßß Cookit - przepis na Jabłecznik z kukurydzianą skorupką

Jabłecznik z kukurydzianą skorupką

nazwa

Wykonanie

Aromatyczne, smaczne i proste ciasto z jabłkami. Płatki kukurydziane stanowią ciekawy dodatek. Przepis Duende.
Ciasto
60 dag jabłek
trochę soku z cytryny
10 dag margaryny
3/4 szklanki cukru
4 jajka
10 dag mąki pszennej
10 dag mąki ziemniaczanej
szczypta soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki skórki cytrynowej lub pomarańczowej
Masa z płatkami
7-8 dag margaryny
1/4 szklanki cukru
6 łyżek gęstej śmietany
10 dag płatków kukurydzianych
Jabłka obrać, pokroić na kawałki, skropić sokiem z cytryny. Wymieszać mąki z proszkiem.
Margarynę utrzeć z solą i cukrem, dodawać po jednym jajku i po trochu mąki, następnie skórkę cytrynową, Miksować do połączenia. Powstanie dość luźna masa. Gdyby była za gęsta, dolać ciut mleka.
Tortownicę o 24 cm średnicy wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą, wyłożyć ciasto i rozłożyć na wierzchu jabłka. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 25 minut.
Masa :
margarynę, cukier i śmietanę podgrzać w rondelku do rozpuszczenia składników dosypać płatki i wymieszać
Powstałą masę wyłozyć na ciasto, delikatnie wygładzić i piec jeszcze 15-20 minut.
Najlepiej smakuje gdy ostygnie. Smacznego!
Źródło:http://przykubkukawy.blox.pl/2011/11/Jablecznik-z-kukurydziana-skorupka.html