Wykonanie
Pierwsze kulinarne skojarzenie z latem?
truskawki i
lody :) dzisiaj urzeczywistniamy letni pomysł na
truskawki. Chyba nigdy się nie nudzą, zwłaszcza, że oprócz wcinania ich "prosto z krzaka" można nadać im wiele nowych pysznych wcieleń. Dzisiaj proponuję tartę z
truskawkami zrobioną na podstawie przepisu Roberta Makłowicza. Podaję z moimi zmianami.
Tarta truskawkowa z
migdałami/forma do tarty o średnicy 26cm; szklanka=250ml/Spód2 szklanki
mąki pszennej3 łyżki
cukru150 g zimnego
masła1 łyżeczka ekstraktu lub
aromatu waniliowegoWierzch600-700 g
truskawek2 łyżki
mąki krupczatkiKruszonka3/4 szklanki
mąki krupczatki1/2 szklanki
cukru (jeśli nie mamy kwaśnych
truskawek, to śmiało można odjąć nieco
cukru)50 g zimnego
masła2 łyżki
oleju1 opakowanie
cukru waniliowego1/2 szklanki
płatków migdałówWykonanieSpód:
mąkę,
cukier mieszamy. Dodajemy zimne
masło i nożem kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy ekstrakt
waniliowy. Szybko wyrabiamy ciasto, tworzymy kulę z ciasta i wkładamy do lodówki na minimum pół godziny. Po tym czasie wylepiamy formę robiąc wyższe brzegi. Widelcem robimy dziurki w cieście w wielu miejscach. Wkładamy ciasto do rozgrzanego do 180°C piekarnika i pieczemy ok. 15 minut.Kruszonka: sypkie składniki, oprócz
migdałów, mieszamy. Dodajemy
masło i kroimy na mniejsze kawałki nożem. Wyrabiamy kruszonkę. Jeśli będzie sypka, a nie lekko klejąca, to dodajemy
olej i ponownie wyrabiamy. Dodajemy
płatki migdałowe. Łączymy, by równomiernie rozłożyły się po kruszące.Wierzch:
Truskawki myjemy, pozbywamy się szypułek. Mieszamy
truskawki z
mąką, wykładamy równomiernie na podpieczony spód. Posypujemy przygotowaną kruszonką (lekko przyklepując, by przylepiła się do
truskawek) i pieczmy w 180°C przez 20-25 minut, aż wierzch się zarumieni.Podajemy na ciepło lub schłodzone. Można podać np. z
lodami.

Ponieważ
tarta została upieczona w ramach wspólnego pieczenia z innymi blogerami, to zapraszam także do nich do szukania
truskawkowych inspiracji: Wiera, Shinju, Mopsik, Panna Malwinna, Wojtek, Siankoo, Bartlodzik,
Gin, Mirabelka, Siaśka, Pela .