ßßß Cookit - przepis na Chleb żytni ze śliwką

Chleb żytni ze śliwką

nazwa

Wykonanie

Do tej pory piekłam pieczywo na drożdżach, choć zakwas zawsze też mnie kusił...Kusił, ale i trochę przerażał, bo naczytałam się o tym jak to trzeba o niego dbać, dokarmiać itd. Wszystko wydawało się takie skomplikowane. Teraz pogłębiam wiedzę w tym zakresie, więc wybaczcie, że nie będzie tu póki co teorii na temat zakwasów. To są jeszcze dla mnie zbyt grząskie tereny, by się wypowiadać. Póki co niejako musiałam przerwać swoje lęki dotyczące zakwasów, bo na spotkaniu blogerów dostałam słoiczek z pięknym zakwasem od Kasi z Krainy Smaku . Nie pozostało nic innego jak upiec swój pierwszy chleb na zakwasie.
Chlebek, który upiekła był wyzwaniem w weekendowej piekarni #115 . Lubię słodkie akcenty w chlebie, więc od razu mnie zachwycił. Piekłam go nieco dłużej niż w przepisie, bo po godzinie wciąż środek nie był dopieczony, ale to chyba wina foremki. Chleb jest łatwy do zrobienia, wilgotny, smaczny.
(1 bochenek, keksówka 10x35cm)
Składniki zaczynu:
170g zakwasu żytniego dokarmionego dzień wcześniej*
100 g ciepłej wody (dałam nieco więcej)
210 g mąki żytniej typu 720
Składniki ciasta chlebowego:
480 g zaczynu przygotowanego ze składników podanych powyżej
60 g maki żytniej typu 2000
225 g mąki żytniej typu 720
240 g ciepłej wody
20 g cukru (dałam trzcinowy)
10 g soli morskiej
75 g suszonej śliwki kalifornijskiej
* Dzień wcześniej (8-12 godzin wcześniej) dokarmiamy zakwas. Ja dokarmiłam zakwas dodając 100 g letniej wody+100 g mąki żytniej. Mieszamy, zostawiamy w ciepłym miejscu.
Przygotowanie: Dzień wcześniej dokarmiony zakwas żytni wymieszać z mąką żytnią i wodą, postawić w ciepłe miejsce 23°C na 10 godzin, na całą noc. Po tym czasie ładnie podrośnięty zaczyn wyrobić z resztą składników ciasta chlebowego, ja wyrabiałam mikserem przez 5 minut. Wymieszane ciasto odstawić do wyrośnięcia na kolejne 5-6 godzin. Namoczone wcześniej śliwki pokroić na mniejsze kawałki i dodać do wyrośniętego ciasta.
Ciasto przełożyć do wysmarowanych tłuszczem i wysypanych otrębami foremek (u mnie 2 keksówki o wymiarach dolnych 30-7cm) i ponownie dać mu podrosnąć, u mnie wyrastało kolejne 2 godziny. Piekarnik nagrzać do 230°C, chleb spryskać wodą i wstawić do naparowanego piekarnika, piec w tej temperaturze przez 10 minut, następnie zmniejszyć do 200°C i dopiekać kolejne 50 minut, w razie, gdy zbyt szybko się rumieni można przykryć folią aluminiową. Studzić na kratce.
Źródło:http://przykubkukawy.blox.pl/2012/09/Pierwszy-chleb-na-zakwasie-Zytni-ze-sliwka-WP115.html