Wykonanie
Wspaniały
chleb zaproponowany przez Jolę w ramach Weekendowej Piekarni #115 . Piekłam go już dawno temu, jednak nie udokumentowałam fotograficznie. Niedawno przypomniałam sobie o nim - i dobrze - bo to wyśmienity
chleb. Bardzo smakują mi słodkie
śliwki w tym
pieczywie.
Chleb jest wilgotny i aromatyczny.2 bochenkiSkładniki zaczynu:340 g zakwasu żytniego (dokarmionego 8-12 godzin wcześniej)200 g ciepłej
wody420 g
mąki żytniej typ 720Składniki ciasta
chlebowego:960 g zaczynu jw.120 g
mąki żytniej typ 2000450 g
mąki żytniej typ 720480 g ciepłej
wody40 g
cukru (ja
daję brązowy)20 g
soli morskiej150 g
śliwki kalifornijskiejWykonanie:8 godzin przed przystąpieniem do pieczenia
chleba dokarmić zakwas.Dzień wcześniej dokarmiony zakwas żytni wymieszać z
mąką żytnią i
wodą, postawić w ciepłe miejsce 23°C na 10 godzin, najlepiej na całą noc. Po tym czasie ładnie podrośnięty zaczyn wyrobić z resztą składników ciasta
chlebowego, ja wyrabiałam mikserem przez 5 minut. Wymieszane ciasto odstawić do wyrośnięcia na kolejne 5-6 godzin (mi wystarczyły 4 godziny). Namoczone wcześniej
śliwki pokroić na mniejsze kawałki i dodać do wyrośniętego ciasta.Ciasto przełożyć do wysmarowanych tłuszczem i wysypanych
otrębami foremek (u mnie 2 keksówki o wymiarach dolnych 30-7cm) i ponownie dać mu podrosnąć, u mnie wyrastało kolejne 2 godziny. Piekarnik nagrzać do 230°C,
chleb spryskać
wodą i wstawić do naparowanego piekarnika, piec w tej temperaturze przez 10 minut, następnie zmniejszyć do 200°C i dopiekać kolejne 50 minut, w razie, gdy zbyt szybko się rumienił, można przykryć folią aluminiową.
Chleb wyjąć z foremki i ostudzić na kratce z piekarnika.