ßßß Cookit - przepis na Chleb żytni na zakwasie ze śliwką

Chleb żytni na zakwasie ze śliwką

nazwa

Wykonanie

Wspaniały chleb zaproponowany przez Jolę w ramach Weekendowej Piekarni #115 . Piekłam go już dawno temu, jednak nie udokumentowałam fotograficznie. Niedawno przypomniałam sobie o nim - i dobrze - bo to wyśmienity chleb. Bardzo smakują mi słodkie śliwki w tym pieczywie. Chleb jest wilgotny i aromatyczny.
2 bochenki
Składniki zaczynu:
340 g zakwasu żytniego (dokarmionego 8-12 godzin wcześniej)
200 g ciepłej wody
420 g mąki żytniej typ 720
Składniki ciasta chlebowego:
960 g zaczynu jw.
120 g mąki żytniej typ 2000
450 g mąki żytniej typ 720
480 g ciepłej wody
40 g cukru (ja daję brązowy)
20 g soli morskiej
150 g śliwki kalifornijskiej
Wykonanie:
8 godzin przed przystąpieniem do pieczenia chleba dokarmić zakwas.
Dzień wcześniej dokarmiony zakwas żytni wymieszać z mąką żytnią i wodą, postawić w ciepłe miejsce 23°C na 10 godzin, najlepiej na całą noc. Po tym czasie ładnie podrośnięty zaczyn wyrobić z resztą składników ciasta chlebowego, ja wyrabiałam mikserem przez 5 minut. Wymieszane ciasto odstawić do wyrośnięcia na kolejne 5-6 godzin (mi wystarczyły 4 godziny). Namoczone wcześniej śliwki pokroić na mniejsze kawałki i dodać do wyrośniętego ciasta.
Ciasto przełożyć do wysmarowanych tłuszczem i wysypanych otrębami foremek (u mnie 2 keksówki o wymiarach dolnych 30-7cm) i ponownie dać mu podrosnąć, u mnie wyrastało kolejne 2 godziny. Piekarnik nagrzać do 230°C, chleb spryskać wodą i wstawić do naparowanego piekarnika, piec w tej temperaturze przez 10 minut, następnie zmniejszyć do 200°C i dopiekać kolejne 50 minut, w razie, gdy zbyt szybko się rumienił, można przykryć folią aluminiową. Chleb wyjąć z foremki i ostudzić na kratce z piekarnika.
Źródło:http://www.ninawkuchni.pl/2011/09/chleb-zytni-na-zakwasie-ze-sliwka.html