ßßß Cookit - przepis na Spotkanie blogerów. Doceń polskie - relacja

Spotkanie blogerów. Doceń polskie - relacja

nazwa

Wykonanie

W ostatnią sobotę, 18 sierpnia, miałam okazję uczestniczyć w spotkaniu blogerów w ramach programu promocyjnego " Doceń polskie i poznaj wielkopolskie ". Spotkanie odbyło się w jednym z najbardziej naładowanych pozytywną energią miejsc w Polsce - Tamarynowej Osadzie w Łowyniu. Program Doceń polskie ma na celu promowanie polskich produktów wysokiej jakości.
W Tamarynowej Osadzie byłam po raz pierwszy, ale muszę przyznać, że od samego przekroczenia bramy człowiek się odpręża i ładuje baterie.
Oprócz mnie na spotkaniu byli blogerzy kulinarni: Jola i Piotr z Damsko- męskiego spojrzenia na kuchnię, Grażynka z bloga Grażyna gotuje, Kasia z bloga W krainie smaku , Magda z Obados na obiados i Monika z Pin up cooking looking, Magda z Cakes and the City oraz Dorota z Kuchennych szaleństw, Kamila z Ogrodów babilonu, a także blogerzy niekulinarni (choć chętnie jedzący ;): Maciej z bloga Zuch próbuje rysować, Maciej z Mediafun, Dorota z Thank God I'm a woman oraz Joanna z Joanna Jaskólska fotografia . Nad wszystkim czuwał Marek oraz Ania z firmy Doceń polskie.
Domowej atmosfery dopełnia szalenie pozytywny gospodarz, który opowiada o jedzeniu z taką pasją, a także wiedzą, że słucha się Go z wielką przyjemnością.
Na spotkaniu mieliśmy okazję spróbować polskich wyrobów. Część z nich jest w sprzedaży, inne były wyrabiane w Osadzie.
Spróbowaliśmy wędlin, kiełbas ze świni złotowłosej, białej kiełbasy ZM Konarczak, słodyczy które można kupić w Intermarche, pysznego chleba, warzyw i grzybów z zielonych terenów otaczających osadę.
Najsmaczniejsza była biała kiełbasa przygotowana na smalcu.
Nie brakło także trunków w postaci nalewki ziołowej Dąbrowski oraz wina.
Mieliśmy okazję również uczestniczyć w przygotowaniu twarogu oraz przyrządzanego z niego topionego sera z ziołami.
Dla zdrowia przeszliśmy się po zielonych terenach spotykając co rusz nowe zwierzaki. Niemałe zainteresowanie wywołała świnka Chrumcia, która udzieliła nawet wywiadu ;)
Po spacerze blogerzy zostali zagonieni do swojego ulubionego zajęcia, czyli gotowania. Przygotowaliśmy zupę z kurek z fasolką szparagową z kozim serem i makaronem Międzybrodzkim (o którym zresztą wkrótce przeczytacie na blogu).
Zupka wyszła pyszna, a na drugie danie dostaliśmy pyszną pierś kaczki w marynacie śliwkowej z dodatkiem cykorii i orzechów na miodowym vinaigrette.
A także schab w trawie żubrowej wraz z buraczkami glazurowanymi w porto, puree buraczanym i pianą jabłkową. Schab był bardzo soczysty.
Było tak miło i sympatycznie, że aż trudno było nam się rozstać. Chciałabym podziękować Markowi i Ani z Doceń polskie za zaproszenie, miłe towarzystwo i dbanie o nasze doskonałe nastroje. Dziękuję!
A jeśli ktoś z blogerów ma ochotę spotkać się z wielkopolskimi (głównie) blogerami kulinarnymi to zapraszam do Poznania 1go września. Info na maila :)
Źródło:http://przykubkukawy.blox.pl/2012/08/Spotkanie-blogerow-Docen-polskie-relacja.html