ßßß Cookit - przepis na Teabag cookies. środa z ciastkiem #10

Teabag cookies. środa z ciastkiem #10

nazwa

Wykonanie

Wychodzę rano do pracy. Promienie słońca padają na moją twarz, ale nie dają już tego optymistycznego ciepła. Na polach ptaki wyjadają resztki ziaren, liście spadają z drzew, dzieci zbierające kasztany... Chyba dopada mnie jesienna melancholia. Trzeba znaleźć coś, co da uśmiech, choćby takie ciastka w kształcie torebek do herbaty.
Teabag cookies (ok 40 szt)
180 g masła lub margaryny, w temperaturze pokojowej
70 g cukru pudru
1/4 łyżeczki skórki startej z cytryny
1 łyżka soku z cytryny
szczypta soli
3 krople aromatu pomarańczowego (może być waniliowy, maślany, śmietankowy lub cytrynowy)
280 g mąki (dałam 40 g mąki pełnoziarnistej pszennej, resztę pszennej tortowej)
plastykowa słomka do napojów
sznureczki z etykietkami od herbaty
czekolada lub polewa
Masło/margarynę zmiksować, dodawać po kolei miksując do gładkości: cukier, skórkę z cytryny, sok, sól, żółtko, aromat, a na końcu mąkę. Zrobić z ciasta kulkę, spłaszczyć, owinąć w foliówkę i włożyć do lodówki na godzinę lub do zamrażarki na 20-25 minut.
Wyjąć ciasto, wyrobić rękoma. Rozwałkować na stolnicy posypaną mąką.
Wycinając ciastka mamy następujące opcje:
albo odrysowujemy sobie wcześniej torebkę herbaty na kartoniku, wycinamy i teraz przykładamy do ciasta i obkrawamy nożykiem,
albo bierzemy torebkę herbaty, tniemy wzdłuż i wszerz rozwałkowane ciasto na wysokość i szerokość torebki herbaty, a następnie nożykiem obcinamy brzegi.
Ja korzystałam z drugiego sposobu.
Następnie bierzemy słomkę i robimy dziurki u góry ciastka. Pieczemy w 170°C ok 10-14 minut, aż się lekko zarumienią. Studzimy. Maczamy końcówki w roztopionej czekoladzie lub polewie, zawiązujemy sznureczki. Pozostawiamy aż czekolada stężeje.
Źródło:http://przykubkukawy.blox.pl/2012/09/Teabag-cookies-sroda-z-ciastkiem-10.html