Wykonanie
Dziś wpis skojarzeniowy. Niedawno Yobada zaproponowała zabawę " Jedzenie z muzyką w tle ". Chodzi o to by przygotować potrawę z jedzeniowo-muzycznym skojarzeniem. Gotujemy, słuchamy muzyki i podśpiewujemy sobie jednocześnie. A więc moje luźne skojarzenie to
udka z kurczaka w sosie
ziołowym z piosenką Akurat "jak
zioła". Poniżej możecie włączyć odtwarzanie i posłuchać piosenki :) Przepis od Anusiaczka .
Kurczaka przygotowałam już jakiś czas temu i czekał w kolejce na publikacje . Przyznam, że w trakcie przygotowywania zapach
sosu musztardowego wzbudził moje wątpliwości, czy
kurczak będzie smaczny, jednak na szczęście po zakończaniu czasu pieczenia wątpliwości zostały rozwiane i
kurczak okazał się smaczny :)4
udka z kurczaka0,5 szklanki
bulionu2 łyżki
musztardy francuskiej3 łyżki
sosu sojowego1 łyżeczka
tymianku1 łyżeczka
estragonusól,
pieprzolej do smażenia
Kurczaka myjemy, osuszamy, nacieramy
solą,
pieprzem. Wkładamy do miski i obficie skrapiamy
sosem sojowym. Odstawiamy pod przykryciem do lodówki na minimum pół godziny.Po tym czasie na patelni rozgrzewamy
olej i smażymy mocno
mięso z każdej strony.
Bulion mieszamy z
musztardą i
ziołami. Tak przygotowanym sosem zalewamy udka, przykrywamy patelnię (ja przełożyłam do garnka) i dusimy na małym ogniu ok. 30 minut. W połowie duszenia przewracamy udka na drugą stronę.

Smacznego!