Wykonanie
Dzisiaj środa, więc
pora na
ciasteczka . Tym razem to palmiery (palmiers), czyli
ciastka z
ciasta francuskiego o charakterystycznym kształcie. Łatwe w przygotowaniu, aromatyczne i efektowne.1 opakowanie
ciasta francuskiego (u mnie o
masie 275g)1/3 szklanki
cukru0,5 łyżeczki
cynamonuCiasto francuskie rozwijamy. Mieszamy
cukier z
cynamonem, odsypujemy ok. 2 łyżek do miseczki i odstawiamy. Pozostały
cukier dzielimy na pół i posypujemy równomiernie najpierw jedną stronę ciast. Następnie bierzemy wałek i delikatnie wałkujemy ciasto, by
cukier przykleił się do ciasta (to samo można zrobić przyciskając lekko
cukier ręką).Następnie odwracamy ciasto na drugą stronę. Posypujemy drugą połową
cukru i znowu lekko przyciskamy
cukier wałkiem.
Ciasto składamy jak na zdjęciu: dzielimy w myślach ciasto na pół, a następnie każdą połówkę na 4 części. Składamy co środka po jednej warstwie ciasta. Po złożeniu kroimy ciasto na kawałki o szerokości ok. 1 cm. Boki
ciasteczka możemy zanurzyć w odsypanym cukrze. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200stopni i pieczemy 6-8 minut, aż się zarumienią.