ßßß Cookit - przepis na Palmiery z cynamonem

Palmiery z cynamonem

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj środa, więc pora na ciasteczka . Tym razem to palmiery (palmiers), czyli ciastka z ciasta francuskiego o charakterystycznym kształcie. Łatwe w przygotowaniu, aromatyczne i efektowne.
1 opakowanie ciasta francuskiego (u mnie o masie 275g)
1/3 szklanki cukru
0,5 łyżeczki cynamonu
Ciasto francuskie rozwijamy. Mieszamy cukier z cynamonem, odsypujemy ok. 2 łyżek do miseczki i odstawiamy. Pozostały cukier dzielimy na pół i posypujemy równomiernie najpierw jedną stronę ciast. Następnie bierzemy wałek i delikatnie wałkujemy ciasto, by cukier przykleił się do ciasta (to samo można zrobić przyciskając lekko cukier ręką).
Następnie odwracamy ciasto na drugą stronę. Posypujemy drugą połową cukru i znowu lekko przyciskamy cukier wałkiem.
Ciasto składamy jak na zdjęciu: dzielimy w myślach ciasto na pół, a następnie każdą połówkę na 4 części. Składamy co środka po jednej warstwie ciasta. Po złożeniu kroimy ciasto na kawałki o szerokości ok. 1 cm. Boki ciasteczka możemy zanurzyć w odsypanym cukrze. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200stopni i pieczemy 6-8 minut, aż się zarumienią.
Źródło:http://przykubkukawy.blox.pl/2013/01/Palmiery-z-cynamonem.html