Wykonanie
Sernika i
czekolady nie odmawiam :) A tutaj mamy połączenie wszystkiego co najlepsze. Nie było osoby, której by ten sernik nie smakował. Masa jest miękka, kremowa. Sernik z tego przepisu został upieczony w ramach wspólnego pieczenia z Moniką, Grażynką, Patrycją, Anią,
Matką Wariatką, Anią,
Magdą. to oznacza, ze również u dziewczyn możecie znaleźć kilka wersji tego samego sernika. Smacznego!/tortownica 20-22cm/

Spód200 g
ciastek -
herbatniki80 g
orzechów włoskich /można zastąpić ciasteczkami/1 łyżka
cukruszczypta
soli5 g
kakao, niesłodzonego85 g
masła, stopionegoopcjonalnie - wrząca
wodaCiastka i
orzechy mielimy. Wsypujemy
cukier,
kakao,
sól. Mieszamy. Dolewamy roztopione
masło i mieszamy. Powinna powstać lepiąca masa. Jeśli masa jest krucha, to należy dolać odrobinę wrzącej
wody i wymieszać.Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Zawijamy dokładnie w folię aluminiową (chodzi o to, że masę
serową będziemy zapiekać w kąpieli
wodnej, więc jeśli mamy odczepiany spód, to musimy tak obwinąć blachę, by
woda nie dostała nam się do masy). Wykładamy spód i boki
ciastem. Zapiekamy przez 10 minut w 180ºC.Masa serowa200 g
czekolady mlecznej, stopionej w kąpieli
wodnej1 łyżeczka
kawy instant750 g
sera mielonego /dałam
ser z wiaderka; jeśli
ser ma poniżej 10% tłuszczu, to dodajemy do masy łyżeczkę
masła w temperaturze pokojowej/160 g
cukru3
jajka1 łyżeczka
aromatu waniliowego0 , 5 łyżeczki aromatu do sernika /można ominąć/3 łyżki
likieru /u mnie domowy
likier kawowy, może być dowolny inny, np.
czekoladowy,
kawowy, pomarańczowy/Roztopioną, przestudzoną
czekoladę łączymy z
serem,
kawą (jeśli trzeba przecieramy przez sitko),
cukrem, aromatami i
likierem. Wszystko mieszamy. Następnie dodajemy
jajka. Mieszamy. Masę wykładamy na blaszkę z podpieczonym
spodem.Wkładamy mniejszą blaszkę w dużą, wo dużej nalewamy gorącej
wody. U mnie
woda sięgała trochę ponad połowę, może do 3/4 wysokości małej blaszki.Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC i pieczemy 50 minut. Następnie wyłączamy piekarnik, na chwilę uchylamy drzwiczki (może na minutkę), następnie zamykamy i zostawiamy sernik, aż piekarnik wystygnie (u mnie został na całą noc, bo piekłam wieczorem), następnie przekładamy do lodówki.Wierzch100 g
czekolady deserowej50 ml
śmietanki kremówkiczekoladki/pralinki/trufelki do ozdoby
Czekoladę roztapiamy w kąpieli
wodnej. Dodajemy ciepłą kremówkę. Ucieramy łyżką do utworzenia jednolitej, gęstej masy. Wykładamy na sernik. Ozdabiamy np. trufelkami.