ßßß Cookit - przepis na Sernik na zimno

Sernik na zimno

nazwa

Wykonanie

Mój ulubiony sernik na zimno z przepisu mojej Mamy. Osobiście wolę serniki przygotowywane z sera twarogowego, a nie z sera z wiaderka, mają wtedy o wiele lepszy smak, mimo że wymagają trochę więcej pracy. Ten jest pyszny, najlepszy. Wielbiciele serników będą zadowoleni. Polecam!
Sernik na zimno "Biała dama"
Składniki na spód : herbatniki lub cienki biszkopt
sernik :
70 dag sera tłustego
2 cukry waniliowe
ok. 1,5 szklanki cukru pudru
0,5 l śmietany kremówki
1,5 łyżki żelatyny
oprócz tego:
3 galaretki o smaku truskawkowym lub wiśniowym
owoce – najlepiej truskawki lub wiśnie
WYKONANIE
Ser zmielić.
Żelatynę rozpuścić w 4 łyżkach zimnej wody, pozostawić do napęcznienia.
Utrzeć mikserem ser z cukrem waniliowym. Dodać cukier puder. Ilość należy dostosować do smaku, ponieważ ser może być mniej lub bardziej kwaśny.
Galaretki rozpuścić w mniejszej ilości wody i pozostawić do ostudzenia.
Żelatynę lekko podgrzać, tyle żeby się rozpuściła i dodać do sera. Zmiksować.
Ubić kremówkę, a następnie dodawać powoli do sera. Wymieszać.
Na spodzie blachy wyłożyć herbatniki. Namoczyć je (lub biszkopt) smarując pędzelkiem galaretką. Wyłożyć ser. Ułożyć owoce na serze, zalać krzepnącą galaretką. Wstawić do lodówki. Można spożywać gdy galaretka stężeje do końca.
Smacznego!
Źródło:http://przykubkukawy.blox.pl/2010/06/Sernik-na-zimno-Biala-dama.html