Wykonanie
Mój ulubiony sernik na zimno z przepisu mojej Mamy. Osobiście wolę serniki przygotowywane z
sera twarogowego, a nie z
sera z wiaderka, mają wtedy o wiele lepszy smak, mimo że wymagają trochę więcej pracy. Ten jest pyszny, najlepszy. Wielbiciele serników będą zadowoleni. Polecam!Sernik na zimno "Biała dama"Składniki na spód :
herbatniki lub cienki
biszkoptsernik :70 dag
sera tłustego2
cukry wanilioweok. 1,5 szklanki
cukru pudru0,5 l
śmietany kremówki1,5 łyżki
żelatynyoprócz tego:3
galaretki o smaku
truskawkowym lub
wiśniowymowoce – najlepiej
truskawki lub
wiśnieWYKONANIE
Ser zmielić.
Żelatynę rozpuścić w 4 łyżkach zimnej
wody, pozostawić do napęcznienia.Utrzeć mikserem
ser z
cukrem waniliowym. Dodać
cukier puder. Ilość należy dostosować do smaku, ponieważ
ser może być mniej lub bardziej kwaśny.
Galaretki rozpuścić w mniejszej ilości
wody i pozostawić do ostudzenia.
Żelatynę lekko podgrzać, tyle żeby się rozpuściła i dodać do
sera. Zmiksować.Ubić kremówkę, a następnie dodawać powoli do
sera. Wymieszać.Na spodzie blachy wyłożyć
herbatniki. Namoczyć je (lub
biszkopt) smarując pędzelkiem
galaretką. Wyłożyć
ser. Ułożyć
owoce na
serze, zalać krzepnącą
galaretką. Wstawić do lodówki. Można spożywać gdy
galaretka stężeje do końca.Smacznego!