Wykonanie
Nowy rok...na początku wielu z nas ma postanowienie zadbania o zdrowie oraz odchudzenia naszych brzuszków. Ale z
cukrem, zwyczajem podjadania i chwycenia "czegoś do
kawki" trudno zerwać. Proponuję więc zrobić zdrowszą wersję pralin, dzięki
czemu wyrzuty sumienia się zmniejszą. Inspiracja ./ok.30szt; 1 szklanka=250ml/100 g wiórek
kokosowych (najlepiej drobnych) +kilka dodatkowych łyżek wiórek (do obtoczenia)3/4 szklanki zmielonych
migdałów lub
orzechów laskowych1/2 szklanki
suszonych moreliszczypta
kardamonu1 łyżka otartej
skórki pomarańczowej (może być kandyzowana)ok. 3-5 łyżek
wody (ilość dostosowujemy, by powstała kleista masa)ok. 1,5 łyżki
miodu (można zrezygnować, jeśli dla kogoś praliny będą wystarczająco słodkie)
Morele kroimy na kawałki. Wiórki,
mąkę z
migdałów (
orzechów),
kardamon,
morele,
skórkę pomarańczową i 2 łyżki
wody blendujemy na jednolitą masę. W razie potrzeby dodajemy nieco więcej
wody. Próbujemy i dosładzamy
miodem wg upodobań. Z masy lepimy kulki wielkości
orzecha laskowego i obtaczamy w wiórkach
kokosowych. Wkładamy pralinki do słoika, zakręcamy i schładzamy przez kilka godzin. Można przechowywać w lodówce do 2 tygodni.

Jeśli macie ochotę na inne dietetyczne
trufle, to polecam
serowo-
ciasteczkowe .