Wykonanie
Tyle się zmienia z dnia na dzień...Nawet w świecie wirtualnym. Zamknięto durszlak, przeprowadziliśmy się z blogami na Mikser, gdzie przyjęto nas z otwartymi ramionami :) Durszlaka przejął nowy zespół i tworzą stronę od podstaw...Dziś tzw. obiad na szybko. Idealny w czasie, np. sesji, gdy chcemy tylko na chwilę się wyrwać do kuchni, zrobić coś łatwego, zjeść i wracać do zajęć. Nic skomplikowanego. Z tradycyjną kuchnią chińską ma niewiele wspólnego, przepis z gazetki "Prześlij przepis 04/2010" nieco zmieniony i dodany do akcji " jadłodajnia studencka "Błyskawiczna chińszczyzna(ilości możemy dowolnie zmieniać, dajemy tyle dodatków ile lubimy i mamy ochotę, więc nie należy się przejmować
brakiem np. wagi ;) )1÷2 woreczki
ryżu30 dag
wędlinycebula3 ząbki
czosnku1 łyżeczka
koncentratu pomidorowego2 łyżeczki
przyprawy gyros1 puszka
kukurydzy0,5 łyżki
mąki ziemniaczanejolej15÷20 dag
żółtego serasól,
pieprz,
zioła prowansalskieUgotować
ryż.
Cebulę podsmażyć na
oleju, dodać
czosnek, chwile smażyć. Dodać pokrojoną w kostkę
szynkę. Podsmażyć. Dodać odsączoną
kukurydzę. Zalać 0,5÷3/4 szklanki
wody. Przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu ok. 10 minut. Po tym czasie w 0,5 szklanki
wody rozrabiamy
mąkę, wlewamy do gotującej się potrawy. Szybko mieszamy i chwilę zagotowujemy. Doprawić potrawę do smaku -
solą,
pieprzem,
ziołami prowansalskimi. Podajemy z
ryżem i
startym serem.
A już w tygodniu zapraszam na tradycyjną kuchnię Japońską - przygotuję zupę miso i sushi :)