ßßß Cookit - przepis na Pyszne muffiny czekoladowe z budyniem

Pyszne muffiny czekoladowe z budyniem

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj muffiny o wielu obliczach. Wymyśl swoje ulubione, wybierz między białymi i ciemnymi muffinami, modyfikuj smak budyniu i znajdź zwoje ulubione połączenie :)
Pamiętajcie, że wszystkie składniki muffin powinny mieć temperaturę pokojową.
/przepis własny; ok 17 muffin/
1 budyń o dowolnym smaku (przeznaczony na 500ml mleka) - u mnie waniliowy
350 ml mleka
280 g mąki pszennej
2 jajka
150 g masła lub margaryny
150 g cukru
170 ml jogurtu
2 łyżki kakao*
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub pasty z nasion wanilii
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
opcjonalnie: 2 łyżki płatków lub otrębów owsianych (u mnie otręby)
* jeśli chcemy wykonać białą wersję muffin, to kakao zastępujemy dodatkową mąką
Przygotowujemy budyń wg przepisu na opakowaniu, tylko, że zamiast 500ml mleka dajemy 350ml (cukier dodajemy normalnie, czyli 2 łyżki). Zostawiamy przykryte do ostudzenia.
W garnuszku roztapiamy masło i dodajemy cukier. Mieszamy podgrzewając by mniej więcej się rozpuścił. Zostawiamy do ostudzenia. Następnie dodajemy jajka, jogurt, ekstrakt waniliowy. Mieszamy do połączenia.
W drugiej misce mieszamy suche składniki: mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę, sól.
Nagrzewamy piekarnik do 180°C, a gdy się nagrzeje dodajemy mokre składniki do suchych, szybko i krótko mieszamy, tak by składniki mniej więcej się połączyły (mogą zostać grudki).
Na dno foremki wyłożonej papilotką kładziemy po łyżce ciasta, na to budyń i przykrywamy ciastem (cała papilotka może być wypełniona ciastem, muffiny urosną, ale nie wypłyną). Posypujemy otrębami lub płatkami owsianymi.
Wkładamy do piekarnika i pieczemy 18-20 minut.
Źródło:http://przykubkukawy.blox.pl/2013/01/Pyszne-muffiny-czekoladowe-z-budyniem.html