Wykonanie
Dzisiaj muffiny o wielu obliczach. Wymyśl swoje ulubione, wybierz
między białymi i ciemnymi muffinami, modyfikuj smak budyniu i znajdź zwoje ulubione połączenie :)Pamiętajcie, że wszystkie składniki muffin powinny
mieć temperaturę pokojową./przepis własny; ok 17 muffin/1
budyń o dowolnym smaku (przeznaczony na 500ml
mleka) - u mnie
waniliowy350 ml
mleka280 g
mąki pszennej2
jajka150 g
masła lub
margaryny150 g
cukru170 ml
jogurtu2 łyżki
kakao*1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego lub pasty z nasion
wanilii1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody oczyszczonejszczypta
soliopcjonalnie: 2 łyżki
płatków lub
otrębów owsianych (u mnie
otręby)* jeśli chcemy wykonać białą wersję muffin, to
kakao zastępujemy dodatkową
mąką
Przygotowujemy
budyń wg przepisu na opakowaniu, tylko, że zamiast 500ml
mleka dajemy 350ml (
cukier dodajemy normalnie, czyli 2 łyżki). Zostawiamy przykryte do ostudzenia.W garnuszku roztapiamy
masło i dodajemy
cukier. Mieszamy podgrzewając by mniej więcej się rozpuścił. Zostawiamy do ostudzenia. Następnie dodajemy
jajka,
jogurt, ekstrakt
waniliowy. Mieszamy do połączenia.W drugiej misce mieszamy suche składniki:
mąkę,
kakao,
proszek do pieczenia,
sodę,
sól.Nagrzewamy piekarnik do 180°C, a gdy się nagrzeje dodajemy mokre składniki do suchych, szybko i krótko mieszamy, tak by składniki mniej więcej się połączyły (mogą zostać grudki).Na dno foremki wyłożonej papilotką kładziemy po łyżce ciasta, na to
budyń i przykrywamy
ciastem (cała papilotka może być wypełniona
ciastem, muffiny urosną, ale nie wypłyną). Posypujemy
otrębami lub
płatkami owsianymi.Wkładamy do piekarnika i pieczemy 18-20 minut.