Wykonanie
Reklamy mamią nas co rusz nowymi
ciasteczkami, batonikami, które są pełne zbóż i innych zdrowych składników. Ceny w przeliczeniu na wagę są już tylko cudowne dla sprzedających. Zróbcie sami takie batoniki. Nie dość, że zaoszczędzicie, to jeszcze możecie zrobić je wg swoich upodobań i przede wszystkim bez sztucznych dodatków.Pamiętajcie ziarna,
orzechy, pestki to cenne źródło witamin z grupy B, bardzo ważnych dla układu nerwowego. Mają one istotny wpływ na proces zapamiętywania. Witamina E zwalcza natomiast wolne rodniki.
Pestki dyni są bogate w cynk, który np. ma swój udział w regulacji ciśnienia
krwi i rytmu
serca oraz zwiększa produkcję plemników.
Orzechy dostarczają nam lecytynę pomagającą przyswajać i odtwarzać informacje.Batony
śniadaniowejeśli nie macie któregoś składnika śmiało możecie zastąpić go innym lub dodać więcej pozostałych1/2 szklanki
migdałów1/4 szklanki ziaren
sezamu1/2 szklanki pestek dyni1/2 szklanki
płatków owsianych1/2
płatków pszennych (dałam kukurydziane)1/3 szklanki
wiórków kokosowych1/2 szklanki
miodu1 łyżka
kakaoNa suchej patelni kolejno uprażyć: posiekane
migdały,
sezam,
pestki dyni,
płatki owsiane,
wiórki kokosowe. Składniki przesypywać od miski, dodać
płatki kukurydziane (lub pszenne) i na koniec wymieszać.W garnku podgrzać
miód z
kakao, wlać do miski z suchymi składnikami.Wymieszać. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wsypujemy składniki i najpierw łyżką, a później zwilżonymi w zimnej wodzie rękoma, przygniatamy, by utworzyła się równa warstwa*.Formę wstawić na 2 godziny do lodówki, a po schłodzeniu pokroić na batony.*łatwiej będzie nam przygnieść masę jeśli najpierw wyrównamy ją łyżką, a następnie przykryjemy wystającą częścią papieru do pieczenia i wtedy zaczniemy przygniatać masę rękoma. Nie będzie nas wtedy parzyć, ani brudzić.
Polecam też batoniki Corny .