ßßß
Chleb - sposób wykonania ze świeżymi drożdżamiMleko lekko podgrzać w garnuszku. Wsypać cukier, 2 czubate łyżki mąki i drożdże. Wymieszać, odstawić aż zaczną rosnąć.Do miski wsypać pozostałe składniki, oprócz masła i ryżu.Gdy drożdże zaczną wyrastać mieszamy je ze składnikami w misce. Ciasto wyrabiamy, aż będzie jednolite i nie będzie lepić nam się do rąk. Następnie dodajemy miękkie masło i znowu wyrabiamy, aż będzie jednolite i nie będzie lepić się do rąk. Na koniec dodajemy ostudzony ryż i wyrabiamy, aż ryż będzie równomiernie rozłożony w całym cieście. W tym momencie ciasto będzie bardziej klejące. Pozostawimy w mice przykrytej ściereczką, w ciepłym miejscu na ok. 40-60 minut, aż ciasto podwoi swoją objętość.Ciasto wyjąć na wysypany mąką blat, uformować bochenek. Można podzielić na dwa mniejsze bochenki. Włożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok 45minut).Piec w 190 stopniach przez ok. 35 minut (ja piekłam w 190st przez 15 minut, później za bardzo mi się z wierzchu przypalał, więc zmniejszyłam temp. do 180st i piekłam jeszcze ok 25-20 minut). Jeśli chleb się za bardzo rumieni, należy go przykryć papierem do pieczenia. Chleb wystudzić na kratce, kroić nożem z ząbkami.
Chleb - sposób wykonania drożdżami instantW misce umieścić wszystkie składniki, oprócz masła i ryżu. Wyrabiać ok 5 minut. Dodać masło. Wyrabiamy, aż ciasto będzie jednolite i nie będzie lepić się do rąk. Na koniec dodajemy ostudzony ryż i wyrabiamy, aż ryż będzie równomiernie rozłożony w całym cieście. W tym momencie ciasto będzie bardziej klejące. Pozostawimy w mice przykrytej ściereczką, w ciepłym miejscu na ok. 40-60 minut, aż ciasto podwoi swoją objętość.Ciasto wyjąć na wysypany mąką blat, uformować bochenek. Można podzielić na dwa mniejsze bochenki. Włożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok 45minut). Piec jak opisano wyżej.________________Pozostałe chlebki z naszej wirtualnej kuchni znajdziecie u: Anny - Życie od kuchni, Anny -Marii - Kucharnia, Agi - W sezonie, Margot - Kuchnia Alicji, Atiny - Tak sobie pichcę..., Bożeny - Smakowe kubki, Eweliny - Around the kitchen table, Gosi - Kocham gary, Joanny - Notatki kulinarne, Joli - Smak mojego domu, Kamili - Ogrody Babilonu, Kaprysi - Kapryśnik, Kasi - Rozważania o kuchni i nie tylko, Katarzyny - Kuchnia Prezydentowej, Laury - Kuchenna Wyspa Smaków, Lidii - Kucharzenie i pieczenie, Magdy - Konwalie w kuchni, Magdy - Magda testuje, Magdy - MadziaŁyga, Marty - Co dziś zjem na śniadanie, Marzeny - Zacisze kuchenne, Moniki - Moni w kuchni, Mysi - Pieczarka mySia, Olimpii - Pomysłowe pieczenie, Pauliny - W kuchni na Stalowej, Wiewiórki - Dzieje kuchennej Wiewióry, Wisły - Zapach chleba, Amber - Kuchennymi Drzwiami.