ßßß Cookit - przepis na Biała Pavlova

Biała Pavlova

nazwa

Wykonanie

Biała Pavlova to deser prosty i pyszny. Chrupiąca na wierzchu beza, słodka i lekko ciągnąca wewnątrz. Na wierzchu bita śmietana i dowolne owoce. Lepiej wybrać niezbyt słodkie owoce, żeby zrównoważyć słodycz bezy. Jednocześnie nie radzę zmieniać proporcji cukru i mąki, żeby beza się utrzymała. Wbrew pozorom, trzymając się przepisu, nie musimy się bać że się nie uda. Świetny sposób na dużą ilość pozostałych białek. Przepis stąd .
Do dziś nie dwa kraje toczą spór gdzie powstał deser - Australia i Nowa Zelandia. Jedno jest pewne - deser ten powstał ku czci primabaleriny Anny Pawłowej. Beza okryta lekką pianką ma podobno przypominać lekką i zwiewną kreację baleriny.
6 białek
300 g cukru
1 łyżeczka mąki kukurydzianej (ew. mąka ziemniaczana)
1 łyżeczka octu winnego 6% , dałam jabłkowy (można zastąpić sokiem z cytryny lub 1/2 łyżeczką octu 10%)
500 ml śmietany kremówki (może być mniej, ok. 350-400ml)
3-4 łyżki cukru pudru
dowolne owoce (u mnie paczka 450g mrożonych truskawek)
ew. polewa czekoladowa (można stopić gorzką czekoladę)
Beza: Nagrzać piekarnik do 200°C. Białka ubić na sztywno. Dodać cukier i ubić, aż powstanie gładka, lśniąca, sztywna masa piana. Dodać ocet i mąkę, ubić chwilę żeby połączyły się składniki. Na blaszce (najlepiej dużej na cały piekarnik) ułożyć papier do pieczenia, nie smarować tłuszczem. Na papierze uformować krąg z białek o średnicy ok. 23 cm. Wstawić do piekarnika i natychmiast skręcić temperaturę do 150°C. Piec godzinę, następnie wyłączyć piekarnik i zostawić bezę w środku, aż do ostygnięcia (ja piekłam wieczorem i zostawiłam bezę na noc).
Przed podaniem ubić śmietanę z kremówki. Dodać cukier do smaku. Wyłożyć śmietanę na bezę, udekorować owocami i ewentualnie polewą.
Źródło:http://przykubkukawy.blox.pl/2012/03/Biala-Pavlova.html