Wykonanie



Sezon na
truskawki rozpoczęty! Wprawdzie to nie są te nasze pyszniutkie truskaweczki ale z nich też można zrobić pyszności. Ja postanowiłam wykorzystać je do mojej pierwszej w życiu
bezy i może zabrzmi to nieskoromnie ale wyszło i ładnie i pysznie.Składniki200 ml
białek300 g
cukru pudru1 łyżeczka
mąki ziemniaczanej1 łyżeczka
octu ( ja dałam
jabłkowy)500 ml
śmietany 30%500 g
truskawekWykonanie
Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać po łyżce
cukru, stopniowo i powoli, ubijając przez cały czas. Na sam koniec dodać łyżeczkę
skrobi i łyżeczkę
octu. Zmiksować.Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze narysować okrąg. Wyłożyć na niego masę
białkową. Wstawić do nagrzanego do 180ºC piekarnika i po 5 minutach przykręcić temperaturę do 150ºC. Piec 2 godziny, studzić w uchylonym piekarniku.Wyłożyć na paterę, udekorować ubitą
śmietaną (bez
cukru) i
trukawkami. Pycha!