Wykonanie
Uwielbiam ruskie pierogi, ale nie lubię robić ciasta pierogowego i
potem ich lepić, gdyż jest to dość pracochłonne. Trafiłam ostatnio na bloga Domi w kuchni i znalazłam tam świetny moim zdaniem pomysł, który od razu mi spasował :-)
Oczywiście troszkę przepis po swojemu zmieniłam...Składniki:12 szt. rurek
makaronowych typu
cannelloni6 średnich ugotowanych
ziemniaków30 dkg
sera twarogowego2 średnie
cebulekawałek
wędzonego boczkupieprz,
sóltłuszcz do smażeniaWykonanie:Najpierw przygotować farsz w następujący sposób::
ser i wystudzone, ugotowane
ziemniaki zmielić w maszynce.
Cebule obrać, pokroić w miarę drobno i podsmażyć na tłuszczu. Połowę dodać do zmielonego farszu, przyprawić
solą i
pieprzem i dobrze wymieszać. Drugą część
cebuli zostawić do okrasy.
Boczek pokroić w kostkę, przesmażyć i połączyć z pozostawioną częścią
cebuli.
Makaron lekko podgotować (ok. 5 min) w osolonej wodzie (można dodać trochę kropli
oliwy, nie będzie sklejał), odcedzić i przelać zimną
wodą.Następnie nadziewać farszem rurki
makaronu i układać obok siebie w naczyniu żaroodpornym. Na sam koniec polać rurki okrasą z
boczku i
cebuli. Naczynie przykryć przykrywką i wstawić do nagrzanego piekarnika w temp. ok. 180 st. C i zapiekać 15 minut.Rada : rurki nadziewałam szprycą do kremu bez końcówki, sprawnie mi poszło :-)Smacznego :-)