Wykonanie


Kotlety z
kapusty robiłam pierwszy raz. Nie miałam pomysłu co zrobić z połową główki
kapusty, poniewierającej się w lodówce :-). Poszperałam w końcu w necie i wyszły mi takie o to kotlety :-)Muszę przyznać, że całkiem smaczne :-)Można je podawać z surówką, z
sosem czosnkowym, czy nawet z samym
ketchupem, dla mnie pycha :-)Składniki:1/2 główki świeżej
kapusty1 duża
cebula1
por (biała część)1 sucha
kajzerka +
mleko1
jajkosól,
pieprz1
kostka rosołowa1 czubata łyżka
kaszy manny (lub więcej)tłuszcz do smażeniaWykonanie:
Kapustę poszatkować i ugotować w wodzie z
kostką rosołową. Gdy będzie miękka odcedzić i odcisnąć z
wody. Suchą
kajzerkę namoczyć w
mleku i również odcisnąć.
Cebulę i
pora pokroić i przesmażyć razem na tłuszczu.
Kapustę i
kajzerkę przecisnąć przez praskę lub rozgnieść widelcem, dodać przesmażoną
cebulę z
porem,
jajko,
kasze mannę i
przyprawy. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Jeżeli masa będzie zbyt rzadka, dodać więcej
manny.Następnie uformować kotlety, obtoczyć w
tartej bułce i smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron.Smacznego :-)