ßßß Cookit - przepis na Kotlety kapuściane

Kotlety kapuściane

nazwa

Wykonanie

Kotlety z kapusty robiłam pierwszy raz. Nie miałam pomysłu co zrobić z połową główki kapusty, poniewierającej się w lodówce :-). Poszperałam w końcu w necie i wyszły mi takie o to kotlety :-)
Muszę przyznać, że całkiem smaczne :-)
Można je podawać z surówką, z sosem czosnkowym, czy nawet z samym ketchupem, dla mnie pycha :-)
Składniki:
1/2 główki świeżej kapusty
1 duża cebula
1 por (biała część)
1 sucha kajzerka + mleko
1 jajko
sól, pieprz
1 kostka rosołowa
1 czubata łyżka kaszy manny (lub więcej)
tłuszcz do smażenia
Wykonanie:
Kapustę poszatkować i ugotować w wodzie z kostką rosołową. Gdy będzie miękka odcedzić i odcisnąć z wody. Suchą kajzerkę namoczyć w mleku i również odcisnąć.
Cebulę i pora pokroić i przesmażyć razem na tłuszczu.
Kapustę i kajzerkę przecisnąć przez praskę lub rozgnieść widelcem, dodać przesmażoną cebulę z porem, jajko, kasze mannę i przyprawy. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Jeżeli masa będzie zbyt rzadka, dodać więcej manny.
Następnie uformować kotlety, obtoczyć w tartej bułce i smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron.
Smacznego :-)
Źródło:http://agattek.blox.pl/2014/03/Kotlety-kapusciane.html