Wykonanie
Jedno i drugie można przyrządzić w ten sam sposób...
Szynkowar znowu idzie w ruch :-)Składniki:ok 1,2 kg
szynki wieprzowej lub ładnego
chudego boczku2 łyżeczki
soli peklującej1/2 łyżeczki
pieprzu3-4 ząbki
czosnkudowolne
zioła np. do
boczku majeranek, a do
szynki bazyliaWykonanie:
Mięso umyć w zimnej wodzie, osuszyć i natrzeć dobrze
solą peklującą,
pieprzem i rozgniecionym
czosnkiem. Można również oprószyć delikatnie
ziołami.Przełożyć do woreczka, zawiązać i zamknąć szczelnie w szynkowarze. odstawić do lodówki na 2-3 dni.Po tym czasie
szynkowar wstawić do gara z zimną
wodą i gotować, a właściwie parzyć w temp. ok. 90 st. C przez 2 godz.Po ugotowaniu odlać gorącą
wodę, zalać zimną, wystudzić i wstawić do lodówki. Po kilku godzinach
wędlina jest gotowa do krojenia.Smacznego :-)