ßßß Cookit - przepis na Boczek i szynka z szynkowara

Boczek i szynka z szynkowara

nazwa

Wykonanie

Jedno i drugie można przyrządzić w ten sam sposób...
Szynkowar znowu idzie w ruch :-)
Składniki:
ok 1,2 kg szynki wieprzowej lub ładnego chudego boczku
2 łyżeczki soli peklującej
1/2 łyżeczki pieprzu
3-4 ząbki czosnku
dowolne zioła np. do boczku majeranek, a do szynki bazylia
Wykonanie:
Mięso umyć w zimnej wodzie, osuszyć i natrzeć dobrze solą peklującą, pieprzem i rozgniecionym czosnkiem. Można również oprószyć delikatnie ziołami.
Przełożyć do woreczka, zawiązać i zamknąć szczelnie w szynkowarze. odstawić do lodówki na 2-3 dni.
Po tym czasie szynkowar wstawić do gara z zimną wodą i gotować, a właściwie parzyć w temp. ok. 90 st. C przez 2 godz.
Po ugotowaniu odlać gorącą wodę, zalać zimną, wystudzić i wstawić do lodówki. Po kilku godzinach wędlina jest gotowa do krojenia.
Smacznego :-)
Źródło:http://agattek.blox.pl/2014/04/Boczek-i-szynka-z-szynkowara.html