Tort jest bardzo smaczny, lekki, o śmietanowym smaku, a dzięki konfiturze owocowej nie jest mdły. Obiecuję również, że każdy laik w kuchni będzie potrafił go zrobić :-)Składniki: na biszkopt:5 jajek1 szkl. cukruszczypta soli3/4 szkl. mąki pszennej1/4 szkl. maki ziemniaczanej na krem:300 ml śmietanki 36%250g serka mascarpone1/2 szkl. cukru pudru1 galaretka owocowa50 ml wrzątkudodatkowo do przełożenia:konfitura lub marmoladado nasączenia:1 szkl. syropu z puszki z ananasa1 kieliszek spirytusu lub innego mocnego alkoholudo dekoracji:dowolne owoceWykonanie:Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Pod koniec dodać cukier i ciągle ubijając dodawać po jednym żółtku. Następnie dodać obie mąki i delikatnie wymieszać. Przełożyć do tortownicy, wysmarowanej wcześniej tłuszczem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 160 st.C. na ok. 30 minut. Piec do tzw. "suchego patyczka". Upieczony biszkopt ostudzić i przekroić na trzy blaty.Śmietanę ubić na sztywno za pomocą miksera, dodając stopniowo cukier puder. Zmniejszyć obroty miksera i dodać serekmascarpone. Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie i jeszcze lekko ciepłą dodać do masy, dokładnie wymieszać mikserem.Syrop z ananasa wymieszać z alkoholem. Każdy blat nasączyć i przełożyć, najpierw jeden blat kremem, a drugi marmoladą. Zostawić również trochę kremu na wierzch i na boki tortu.Wierzch tortu udekorować kawałkami ananasa lub innymi owocami.Gotowy tort wstawić do lodówki do stężenia.Smacznego :-)