ßßß Cookit - przepis na Mini sernik z wiórkami kokosowymi, skórką pomarańczową i rodzynkami

Mini sernik z wiórkami kokosowymi, skórką pomarańczową i rodzynkami

nazwa

Wykonanie

Zainspirował mnie przepis, który jakiś czas temu znalazłam na blogu Relish it i zanotowałam w swoim zeszycie. Kiedy najdzie mnie ochota na coś, ale nie wiem jeszcze na co, przeglądam książki kucharskie i zeszyty z przepisami. I dzisiaj przyszedł w końcu czas na mini sernik. Pozmieniałam trochę składników, pododawałam to i owo, i oto co mi wyszło:
250 g twarogu (np. Capreggio Sottile Gusto),
1 jajko,
2 łyżki cukru trzcinowego (dzisiaj dałam jedną łyżkę cukru zgodnie z przepisem z bloga "Relish it" i sernik wyszedł trochę za mało słodki, dlatego proponuję zwiększyć ilość cukru),
1 łyżka budyniu waniliowego,
1 kropla aromatu waniliowego (na "Relish it" był arakowy),
skórka otarta z jednej pomarańczy (w oryginalnym przepisie była skórka otarta z połowy cytryny),
garstka rodzynek Helio (a tak przy okazji polecam fan page Helio na FB, bo można tam czasem wypatrzeć jakiś ciekawy przepis),
wiórki kokosowe do posypania (tego też nie było w oryginalnym przepisie).
Przygotowanie mini sernika okazało się dziecinnie proste.
Do miski wrzuciłam ser, jajko, cukier, budyń i aromat. Potraktowałam całość mikserem. Do dobrze wymieszanej masy dołożyłam rodzynki, skórkę z pomarańczy i delikatnie wymieszałam.
Całość przełożyłam do naczynia do zapiekania (wcześniej posmarowanego minimalnie olejem), uformowałam górę z wierzchołkiem na środku, bo serniki mają tendencję do opadania. Posypałam wiórkami kokosowymi i włożyłam na 45 minut do piekarnika nagrzanego do 170 stopni.
Właściwie i ciepły, i wystudzony jest równie smaczny i wprost idealny na podwieczorek dla dwojga...
Następnym razem spróbuję posypać gorzką czekoladą.
Źródło:http://barbarinagotuje.blogspot.com/2014/03/mini-sernik-z-wiorkami-kokosowymi.html