ßßß Cookit - przepis na DROŻDŻOWY WIENIEC Z PESTO

DROŻDŻOWY WIENIEC Z PESTO

nazwa

Wykonanie

2 1/2 szkl. mąki
2 łyżeczki suchych drożdży
1 szkl. letniej wody
1 łyżka oleju lub oliwy (to może być aromatyczna oliwa z tego przepisu)
1 płaska łyżeczka soli
1 płaska łyżeczka cukru
4 czubate łyżki pesto genovese
2 łyżki parmezanu lub pecorino romano startego na większe wiórki do posypania
Wersja z wykorzystaniem automatu do pieczenia chleba : Do pojemnika wlać wodę i olej, wsypać mąkę , sól, cukier i drożdże . Włączyć automat na program do wyrabiania ciasta ( 90 min., dough) . Po zakończeniu programu wyjąć ciasto z pojemnika. Wersja tradycyjna : Do sporej miski wlać ciepłą wodę, dodać suche drożdże , zamieszać i odstawić na parę minut. Kiedy drożdże zaczną "pracować", dodać mąkę, olej, sól i cukier. Wyrobić gładkie ciasto, miskę przykryć folią spożywczą i odstawić ciasto do wyrośnięcia w cieple na ok. 60 min. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia . Stolnicę oprószyć mąką , wyrośniete ciasto wyłożyć na stolnicę, lekko zagnieść i rozwałkować jak najcieniej na prostokąt ok. 45 X 30 cm. Całą powierzchnię ciasta posmarować równą warstwą pesto, zostawiajac 1 cm z brzegów. Zwinąć rulon z dłuższej strony, zlepiając ciasto na ok. 2cm. z jednego krótszego końca.
Rulon ciasta przeciąć wzdłuż, nie docinając do końca z 1 strony i ostrożnie przenieść na blachę. Zapleść obie części tak, aby przecięta strona znalazła się na górze. Uformować wieniec , zlepiając końce ciasta.
Ciasto lekko przykryć przezroczystą folią spożywczą i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 30 min. , a następnie posypać serem , startym na długie wiórki na tarce jarzynowej. Wieniec piec 25 min. w piekarniku rozgrzanym do temp. 200 st. z termoobiegiem lub do 220 st. bez termoobiegu . Podawać na ciepło
Źródło:http://hit2011.blox.pl/2014/02/DROZDZOWY-WIENIEC-Z-PESTO.html