Wykonanie
2 1/2 szkl.
mąki2 łyżeczki suchych
drożdży1 szkl. letniej
wody1 łyżka
oleju lub
oliwy (to może być aromatyczna
oliwa z tego przepisu)1 płaska łyżeczka
soli1 płaska łyżeczka
cukru4 czubate łyżki pesto genovese2 łyżki
parmezanu lub pecorino romano startego na większe wiórki do posypaniaWersja z wykorzystaniem automatu do pieczenia
chleba : Do pojemnika wlać
wodę i
olej, wsypać
mąkę ,
sól,
cukier i
drożdże . Włączyć automat na program do wyrabiania ciasta ( 90 min., dough) . Po zakończeniu programu wyjąć ciasto z pojemnika. Wersja tradycyjna : Do sporej miski wlać ciepłą
wodę, dodać suche
drożdże , zamieszać i odstawić na parę minut. Kiedy
drożdże zaczną "pracować", dodać
mąkę,
olej,
sól i
cukier. Wyrobić gładkie ciasto, miskę przykryć folią spożywczą i odstawić ciasto do wyrośnięcia w cieple na ok. 60 min. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia . Stolnicę oprószyć
mąką , wyrośniete ciasto wyłożyć na stolnicę, lekko zagnieść i rozwałkować jak najcieniej na prostokąt ok. 45 X 30 cm. Całą powierzchnię ciasta posmarować równą warstwą pesto, zostawiajac 1 cm z brzegów. Zwinąć rulon z dłuższej strony, zlepiając ciasto na ok. 2cm. z jednego krótszego końca.
Rulon ciasta przeciąć wzdłuż, nie docinając do końca z 1 strony i ostrożnie przenieść na blachę. Zapleść obie części tak, aby przecięta strona znalazła się na górze. Uformować wieniec , zlepiając końce ciasta.
Ciasto lekko przykryć przezroczystą folią spożywczą i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 30 min. , a następnie posypać
serem , startym na długie wiórki na tarce jarzynowej. Wieniec piec 25 min. w piekarniku rozgrzanym do temp. 200 st. z termoobiegiem lub do 220 st. bez termoobiegu . Podawać na ciepło