SKŁADNIKI:kasza gryczana ugotowana na sypko (2 torebki)500g szynki wieprzowej b/k2 cebule2 litry bulionu2 liście laurowekilka grzybków suszonych2 cukinie1 bakłażansólziołowa, pieprz.Szynkę należy pokroić w kostkę, podsmażyć krótko i na ostrym ogniu na patelni z pokrojoną w piórka cebulką ,po czym przełożyć do garnka z bulionem. Do bulionu dodać wcześniej namoczone suszone grzybki i pokrojone w paski. Gdy mięso będzie już miękkie i odpowiednio podduszone, wrzucam pokrojoną w kostkę jedną cukinię, która zagęszcza sos - rozgotowując się w nim.Drugą cukinię i bakłażana , kroimy w plasterki "ukośnie" by były jak najdłuższe.Blanszujemy delikatnie (kilka minut) w wrzątku tak by nie były surowe.Układamy wszystko w naczyniu żaroodpornym.Pierwsza warstwa to kasza gryczanaDruga warstwa to nasz "gulasz"Trzecia warstwa to ułożone na przemiennie plasterki cukinii i bakłażana.Na wierzchu posypujemy do smaku soląziołową i pieprzem.Przykrywamy naczynie żaroodporne pokrywką i wstawiamy na 20minut do piekarnika.Warzywa się podduszą, sos z mięsa przeniknie do kaszy - odpowiednio łącząc wszystkie smaki.Jednogarnkowe danie obiadowe.Polecam. Smacznego !