Wykonanie
Jakiś czas temu wygrzebałam z szafy dawno zapomnianą paczkę
muesli.
Rodzynki z niego chyba przez tydzień musiałyby się moczyć, żeby były zjadliwe! Wyjęłam
rodzynkowe suszki, a
muesli zmieliłam w młynku do
kawy. Wyjęłam też suszone
banany, żeby zostały w całości, bo po upieczeniu w cieście robią się mięciutkie i pyszne :) Schowałam z powrotem do szafki i czekało.W lodówce czekały
białka z
trzech jaj. Czekały aż coś z nich wymyślę. Wpadłam gdzieś na przepis na
orzechowe bezy właśnie z
trzech białek. Super! Będą
bezy! Zmieliłam
orzechy, przygotowałam
cukier, ubiłam
białka.... Niestety długo ubite nie zostały. Jakaś magiczna siła kazała im opaść i więcej nie powstać...No to wykorzystam to
muesli! I tak powstało zdrowe ciacho z
muesli :)

Składniki:250 g. zmielonego
muesli3 łyżki zmielonych
orzechów włoskich3 łyżki
płatków z
amarantusa3 łyżki łuskanych
nasion słonecznika3-4 łyżki
cukru1 łyżeczka
proszku do pieczenia3
białka jajek1/2 szklanki
mleka1/2 szklanki
wodygarść
żurawinyPrzygotowanie:Z racji tego, że miały być
bezy, to
białka były lekko ubite z
cukrem i
orzechami. Dodałam do tego całą resztę składników (
żurawiny umyte), wymieszałam i wpakowałam do foremki bez żadnego pieszczenia.Myślę, że zamiast 3
białek można spokojnie użyć dwóch całych
jajek, jeśli nie macie pomysłu na wykorzystanie
żółtek, i nie trzeba się bawić w ubijanie ;)Piekłam 35 minut.15 min. w 180 stopniach " na sam dół", a
potem 20 min. w 150 stopniach też " na sam dół".W płaskiej, kwadratowej formie, nie w keksówce.Smacznego! :)