ßßß Cookit - przepis na Chipsy z batatów z dipem pietruszkowym

Chipsy z batatów z dipem pietruszkowym

nazwa

Wykonanie

ZAGŁOSUJ!
Mimo, że osobiście nie przepadam za pietruszką(nie znoszę kiedy posypują nią różne potrawy!) to jakoś w magiczny sposób kiedy jest jej tak dużo i jeszcze w towarzystwie czosnku tworzy wspaniały dip! Polecam nawet osobom, które tak jak ja za pietruszką nie przepadają.
Składniki:
1 kg batatów
olej do smażenia
dip pietruszkowy:
2 doniczki/kiści natki pietruszki
2-3 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
3 łyżki pestek słonecznika
150 g bielucha
masło lekko solone Lurpak 1 łyżeczka
Przygotowanie:
Chipsy:
1. Bataty kroimy w cieniutkie plasterki-najlepiej przy pomocy miksera ze specjalną nakładką (jeśli mamy) bądź na tarce(dzięki temu zaoszczędzimy sporo czasu)
2. Rozgrzewamy olej na patelni(bądź w garnku o grubych ściankach) tak na głębokość kilku centymetrów
3. Wrzucamy pokrojone bataty partiami, tak aby się nie sklejały i każdy chips smażył się oddzielnie
4. Kiedy zrobią się złote, sztywne i lekko się pozwijają wyjmujemy i wykładamy na ręcznik papierowy aby odsączyć nadmiar tłuszczu
5.Kiedy już wszystkie będą gotowe wrzucamy do miski, posypujemy solą i mieszamy
Dip pietruszkowy:
1.miksujemy pietruszkę z oliwą, czosnkiem, miękkim masłem i słonecznikiem
2. dodajemy bielucha i solimy do smaku
Smaki słodkich batatów i czosnkowego dipu świetnie do siebie pasują! Świetna alternatywa dla zwykłych chipsów z sosem serowym bądź salsą.
ZAGŁOSUJ!
Dip pietruszkowy pysznie smakuje także na toście z suszonym pomidorem!
ZAGŁOSUJ!
Źródło:http://comida-pl.blogspot.com/2012/06/chipsy-z-batatow-z-dipem-pietruszkowym.html