Wykonanie

ZAGŁOSUJ!Mimo, że osobiście nie przepadam za
pietruszką(nie znoszę kiedy posypują nią różne potrawy!) to jakoś w magiczny sposób kiedy jest jej tak dużo i jeszcze w towarzystwie
czosnku tworzy wspaniały dip! Polecam nawet osobom, które tak jak ja za
pietruszką nie przepadają.Składniki:1 kg
batatówolej do smażeniadip
pietruszkowy:2 doniczki/kiści
natki pietruszki2-3 ząbki
czosnku2 łyżki
oliwy3 łyżki pestek
słonecznika150 g bielucha
masło lekko solone Lurpak 1 łyżeczkaPrzygotowanie:
Chipsy:1.
Bataty kroimy w cieniutkie plasterki-najlepiej przy pomocy miksera ze specjalną nakładką (jeśli mamy) bądź na tarce(dzięki temu zaoszczędzimy sporo czasu)

2. Rozgrzewamy
olej na patelni(bądź w garnku o grubych ściankach) tak na głębokość kilku centymetrów3. Wrzucamy pokrojone
bataty partiami, tak aby się nie sklejały i każdy
chips smażył się oddzielnie4. Kiedy zrobią się złote, sztywne i lekko się pozwijają wyjmujemy i wykładamy na ręcznik papierowy aby odsączyć nadmiar tłuszczu

5.Kiedy już wszystkie będą gotowe wrzucamy do miski, posypujemy
solą i mieszamyDip
pietruszkowy:1.miksujemy
pietruszkę z
oliwą,
czosnkiem, miękkim
masłem i
słonecznikiem




2. dodajemy bielucha i solimy do smaku

Smaki słodkich
batatów i
czosnkowego dipu świetnie do siebie pasują! Świetna alternatywa dla zwykłych
chipsów z sosem
serowym bądź salsą.ZAGŁOSUJ!




Dip
pietruszkowy pysznie smakuje także na toście z
suszonym pomidorem!


ZAGŁOSUJ!