ßßß

Składniki:0,5 l wywaru wieprzowo-drobiowo-warzywnego,4 duże czosnkowe cebule,2 łyżki masła,150-200 ml białego, wytrawnego wina,grzanki,tarty parmezan,4 łyżki cukru,sól,pieprz,zioła: majeranek, lubczyk, zioła prowansalskie, ziele angielskie,1 ząbek czosnku.JAK TO ROBIMY?Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Na patelni rozpuszczamy masło, a następnie smażymy na nim cebulę. Gdy cebula się zeszkli i zmięknie dodajemy wino. Zwiększamy gaz i odparowujemy przez kilka minut. Potem łączymy przesmażoną cebulę z wywarem, dodajemy przygotowaną wcześniej saszetkę ziołową (w gazie umieszczamy 1/2 łyżeczki: majeranku, ziół prowansalskich i lubczyku, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz 4-5 owoców ziela angielskiego, na koniec całość wiążemy nitką) i uzupełniamy wodą. Zupę gotujemy przez około 30 minut. Międzyczasie przygotowujemy karmel. Na suchą i rozgrzaną patelnię wrzucamy 4 łyżki cukru. Gdy cukier się rozpuści, skarmelizuje i uzyska brązową barwę to wlewamy go do zupy. Początkowo się skawali, ale potem w trakcie gotowania ładnie się połączy z zupą.Cebulową podajemy z grzankami i świeżo tartym parmezanem.
Smacznego!