ßßß Cookit - przepis na PIECZONY ŁOSOŚ Z ZIELENINĄ W SOSIE MARIA ROSE

PIECZONY ŁOSOŚ Z ZIELENINĄ W SOSIE MARIA ROSE

nazwa

Wykonanie

Miałam dość długą, niezapowiedzianą przerwę w blogowaniu, ale korzystałam z uroków długiego weekendu i pięknej pogody poza miastem, w górach z dala od internetu.
Przepiękna, wręcz piknikowa aura ostatnich dni przypomniała mi o idealnej propozycji na lekki lunch.
Przepis znalazłam dawno, bo 2 lata temu w magazynie KUCHNIA i jego autorem jest mój ulubiony kucharz- Jamie Olivier.
Jest to proste i szybkie danie trochę w stylu retro, ale i tak wszyscy go uwielbiają :)
Składniki (dla 4 osób):
60 dag fileta z łososia,
sól,
świeżo mielony pieprz,
słodka czerwona papryka,
oliwa,
4 łyżki majonezu,
2 łyżki ketchupu,
2 cytryny,
sos tabasco,
mieszanka sałat (w zależności od upodobań- proponuję roszponkę i sałatę strzępiastą),
30 dag ugotowanych krewetek,
ew. garść rzeżuchy i cząstki cytryny do dekoracji.
Wykonanie :
Rozgrzewamy piekarnik do 160 stopni. Kładziemy na blasze łososia, opruszamy solą, pieprzem i kropimy oliwą. Wstawiamy na ok. 20 minut do piekarnika.
W tym czasie przygotowujemy sos Marie Rose. W miseczce mieszamy majonez z ketchupem, dodajemy skórkę i sok z 1 cytryny. Przyprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy tabasco do podkręcenia smaku.
Łososia wyciągamy z piekarnika i odstawiamy, aby przestygł. Przygotowujemy duży talerz. Rwiemy liście sałaty i kropimy oliwą. Łososia dzielimy na spore kawałki i rozkładamy na sałacie. Posypujemy krewetkami, zalewamy sosem i opruszamy odrobiną słodkiej papryki.
Podajemy z cząstkami cytryny i kieliszkiem porządnie schłodzonego białego wina!
Cudo!
Źródło:http://bosko-bo-wlosko.blogspot.com/2012/05/pieczony-losos-z-zielenina-w-sosie.html