ßßß Cookit - przepis na FIKUSNE POLEDWICZKI

FIKUSNE POLEDWICZKI

nazwa

Wykonanie

Weekendy uwielbiam za to, że mam trochę wolnego czasu, który mogę przeznaczyć na gotowanie.
Nie muszę się spieszyć i mogę robić, to co lubię.
Przeglądając rano internet znalazłam świetny przepis na obiad i od razu wiedziałam, co z nim zrobić :)
FIKUŚNE POLĘDWICZKI
Składniki (dla 4 osób):
1 duża polędwiczka wieprzowa (~ 60 dag),
2-3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę,
250 g mozzarelli w kulce,
15 dag szynki dojrzewającej (użyłam parmeńskiej),
szałwia (oryginalnie świeżą, ale nie miałam to wykorzystałam suszoną),
łyżka masła,
olej z pestek winogron,
śmietana 18%,
1 łyżka białego octu balsamicznego,
łyżeczka brązowego cukru,
sól,
świeżo mielony biały pieprz.
Wykonanie:
Polędwicę czyścimy z włókien i roimy w ok. 2 cm kawałki. Delikatnie rozbijamy. Nacieramy czosnkiem i posypujemy solą i pieprzem. Na każdym plasterku, na jednej połówce, kładziemy plasterek mozzarelli i szczyptę szałwii, składamy na pół przykrywając ser drugą połówką mięsa.
Zwijamy w plasterek szynki parmeńskiej i spinamy wykałaczką.
Na dużej patelni rozgrzewamy olej z masłem i układamy roladki. Smażyć 3-4 minuty na średnim ogniu, aż się zrumienią. Przekładamy na drugą stronę i smażymy kolejne 3-4 minuty
(na koniec mięso powinno być w środku całe wysmażone a ser miękki, dłuższe smażenie może spowodować, że mięso będzie twardniało). Zdejmujemy roladki i odkładamy na półmisek.
Na bazie powstałego na patelni płynu robimy sos. Trzymając patelnię na ogniu wlewamy 3-4 łyżki śmietany, ocet balsamiczny, cukier i zagotowujemy energicznie mieszając, tak aby uzyskać klarowną konsystencję. Jeśli sos będzie rzadki można go chwilkę pogotować.
Roladki podajemy z sosem oraz z ugotowanym makaronem z sosem Pesto.
Smacznego!
Przepis pochodzi z:
http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/wieprzowina/roladki_z_poledwicy_wieprzowej/przepis.html
Źródło:http://bosko-bo-wlosko.blogspot.com/2012/03/fikusne-poledwiczki.html