Wykonanie
Weekendy uwielbiam za to, że mam trochę wolnego czasu, który
mogę przeznaczyć na gotowanie.Nie muszę się spieszyć i
mogę robić, to co lubię.Przeglądając rano internet znalazłam świetny przepis na obiad i od razu wiedziałam, co z nim zrobić :)FIKUŚNE
POLĘDWICZKI
Składniki (dla 4 osób):1 duża polędwiczka wieprzowa (~ 60 dag),2-3 ząbki
czosnku przeciśnięte przez praskę,250 g
mozzarelli w kulce,15 dag
szynki dojrzewającej (użyłam parmeńskiej),
szałwia (oryginalnie świeżą, ale nie miałam to wykorzystałam suszoną),łyżka
masła,
olej z pestek
winogron,
śmietana 18%,1 łyżka białego
octu balsamicznego,łyżeczka
brązowego cukru,
sól,świeżo mielony
biały pieprz.Wykonanie:
Polędwicę czyścimy z włókien i roimy w ok. 2 cm kawałki. Delikatnie rozbijamy. Nacieramy
czosnkiem i posypujemy
solą i
pieprzem. Na każdym plasterku, na jednej połówce, kładziemy plasterek
mozzarelli i szczyptę
szałwii, składamy na pół przykrywając
ser drugą połówką
mięsa.

Zwijamy w plasterek
szynki parmeńskiej i spinamy wykałaczką.

Na dużej patelni rozgrzewamy
olej z
masłem i układamy roladki. Smażyć 3-4 minuty na średnim ogniu, aż się zrumienią. Przekładamy na drugą stronę i smażymy kolejne 3-4 minuty

(na koniec
mięso powinno być w środku całe wysmażone a
ser miękki, dłuższe smażenie może spowodować, że
mięso będzie twardniało). Zdejmujemy roladki i odkładamy na półmisek.Na bazie powstałego na patelni płynu robimy sos. Trzymając patelnię na ogniu wlewamy 3-4 łyżki
śmietany,
ocet balsamiczny,
cukier i zagotowujemy energicznie mieszając, tak aby uzyskać klarowną konsystencję. Jeśli sos będzie rzadki można go chwilkę pogotować.Roladki podajemy z sosem oraz z ugotowanym
makaronem z
sosem Pesto.

Smacznego!Przepis pochodzi z:http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/wieprzowina/roladki_z_poledwicy_wieprzowej/przepis.html