Wykonanie
Lekkie zupy pobudzają apetyt przed daniem głównym, a te bardziej sycące są potrawą samą w sobie.
Poniższy przepis jest polecany szczególnie na rozgrzanie, w chłodne zimowe dni i kusi ciekawym smakiem i niesamowitym aromatem.

Składniki (dla 2 osób):
2
pory,
1 łyżka
masła,
świeżo starta
gałka muszkatołowa,
świeżo mielony
pieprz,
2 ząbki
czosnku,
2
ziemniaki,
wywar z warzyw,
sól,
liść laurowy,
ziele angielskie,
łyżka
natki pietruszki,
100 g prażonych pestek np dyni,
słonecznika...

Wykonanie:
Pory myjemy, odcinamy korzonki i zielony pióropusz, a resztę cienko kroimy.
Na patelni topimy
masło, dodajemy sporo
czarnego pieprzu i
gałkę muszkatołową.
Następnie wrzucamy
pory i posiekany
czosnek, lekko przesmażamy. Dodajemy pokrojone w kostkę
ziemniaki.

Całość zalewamy gorącym
wywarem. Wrzucamy
sól,
liść laurowy,
ziele angielskie. Gotujemy 20 minut. Wyciągamy liść i
ziele angielskie, a zupę miksujemy.
Posypujemy
natką pietruszki i prażonymi pestkami, od razu podajemy.

Smacznego!
Przepis znalazłam w książce Agnieszki Maciąg "Smak życia".