ßßß Cookit - przepis na Ryż z oliwkami i tuńczykiem

Ryż z oliwkami i tuńczykiem

nazwa

Wykonanie

Sałatka, którą uwielbiam, mogłabym ją jeść tonami ;) Najlepsza jest na następny dzień, gdy wszystkie składniki się przegryzą.
Potrzebujemy:
2 torebki ryżu ugotowanego na sypko (zwykle gotuję 2-3 minuty krócej, niż podane jest na opakowaniu)
słoiczek zielonych oliwek nadziewanych pastą paprykową
puszka tuńczyka w sosie własnym
puszeczka koreczków helskich (anchois)
puszka kukurydzy
średni pomidor pokrojony w drobną kostkę
mała cebulka pokrojona w drobną kostkę (jeśli zbyt ostra, to dobrze jest ją sparzyć)
sok z połówki cytryny
sól, pieprz
Ryż gotuję, zostawiam do przestygnięcia.
Oliwki kroję na połówki, tuńczyka rozdrabniam widelcem - wrzucam do miski. Dodaję pomidora, kukurydzę, cebulę, przyprawy, wystudzony ryż, pokrojone drobno anchois. Wszystko dokładnie mieszam i odstawiam na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Sałatka jest orzeźwiająca, lekka, szybko się ją robi. Stanowi doskonały posiłek na przyjęcie, świetnie pasuje z kieliszkiem wina. Można podać do niej kawałki bagietki, ale niekoniecznie. Moja siostra dodaje do niej drobno pokrojone fileciki anchois, ale dla mnie mają one zbyt intensywny smak i za bardzo dominują w sałatce, więc wolę ją w wersji bez nich :D
Przepis dodaję do akcji konkursowej Viva Italia! jako primi piatti .
Źródło:http://rozkosznesmaki.blogspot.com/2011/11/ryz-z-oliwkami-i-tunczykiem.html