ßßß
Potrzebujemy:2 torebki ryżu ugotowanego na sypko (zwykle gotuję 2-3 minuty krócej, niż podane jest na opakowaniu)słoiczek zielonych oliwek nadziewanych pastą paprykowąpuszka tuńczyka w sosie własnympuszeczka koreczków helskich (anchois)puszka kukurydzyśredni pomidor pokrojony w drobną kostkęmała cebulka pokrojona w drobną kostkę (jeśli zbyt ostra, to dobrze jest ją sparzyć)sok z połówki cytrynysól, pieprzRyż gotuję, zostawiam do przestygnięcia.Oliwki kroję na połówki, tuńczyka rozdrabniam widelcem - wrzucam do miski. Dodaję pomidora, kukurydzę, cebulę, przyprawy, wystudzony ryż, pokrojone drobno anchois. Wszystko dokładnie mieszam i odstawiam na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Sałatka jest orzeźwiająca, lekka, szybko się ją robi. Stanowi doskonały posiłek na przyjęcie, świetnie pasuje z kieliszkiem wina. Można podać do niej kawałki bagietki, ale niekoniecznie. Moja siostra dodaje do niej drobno pokrojone fileciki anchois, ale dla mnie mają one zbyt intensywny smak i za bardzo dominują w sałatce, więc wolę ją w wersji bez nich :DPrzepis dodaję do akcji konkursowej Viva Italia! jako primi piatti .