ßßß
Składniki:2 polędwiczki wieprzowe (ok. 60 dag)1 mała cukinia1 cebula2-3 ząbki czosnkumałe opakowanie śmietany 18%kawałek sera rokpol - na oko jakieś 15 dagprzyprawy - sól, pieprz, suszone pomidory, czosnekMięso pokroiłam na mniejsze porcje, rozklepałam lekko dłonią. Posypałam solą, pieprzem i suszonymi pomidorami z czosnkiem, dodałam 2 łyżki oliwy z oliwek. Dokładnie wymieszałam i zostawiłam na noc w lodówce.Cebulę pokroiłam drobno, czosnek w plasterki a cukinię w sporą kostkę. Na patelnię wrzuciłam masło, poddusiłam lekko cebulę i czosnek. Po chwili dodałam cukinię i przyprawy. Całość dość krótko podgrzewałam, żeby cukinia nie rozpadła się i była super chrupiąca.Śmietanę zagrzałam w garnuszku, dodałam pokrojony w kostkę ser, pieprz, czosnek granulowany i suszone pomidory. Soli nie dodawałam, ale wszystko zależy od stopnia słoności samego rokpola. Sos mieszałam aż do rozpuszczenia się sera.W tak zwanym międzyczasie podsmażyłam polędwiczki wieprzowe. Kto lubi soczyste, to smaży króciutko. Ja wolę, takie pół na pół, więc na moment przykryłam je pokrywką.
Danie wyszło przepysznie!! Podałam je z kopytkami, przybrałam pomidorkiem. Mięso z sosem rozpływało się w ustach, cukinia była idealnie krucha. Jeszcze nie raz wrócę do tego przepisu :)