Wykonanie
Jak powstał ten post?Napisałam coś o złym samopoczuciu. Usunęłam!Napisałam coś o poszukiwaniu Wiosny. Wymazałam!Napisałam o poniedziałku w pracy i .......... lepiej nie kontynuować!I tak pisząc i usuwając moje wypociny postanowiłam, że dziś napiszę tylko tyle:jeżeli nie wiesz (tak jak ja dzisiaj :) ) czego chcesz, jeżeli nie wiesz o co chodzi, gdzie jest słońce, co z tą wiosną? Idź do kuchni i zrób te
ciasteczka bo są dobre na początek, środek i koniec tygodnia. Ba! Są proste, ekspresowe no i pomogą w oczekiwaniu na zmianę pogody.Zapraszam:)
Składniki na 16 sztuk1/2 szklanki
masła1/3 szklanki
masła orzechowego lub Nutelli1/3 szklanki
cukru1/3 szklanki
cukru brązowego1
jajko1 łyżeczka
wanilii1 i 1/4 szklanki
mąki1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej1 garść
orzechów laskowych1 opakowanie mini lentilekPrzygotowanie:1. Piekarnik nastawić na temperaturę 180 C z funkcją grzania góra-dół. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia2.
Masło,
masło orzechowe,
cukry i
wanilię oraz
jajko ucieramy mikserem na gładką masę.3. Dodajemy do masy
maślanej mąkę wymieszaną z
sodą i mieszamy aż ciasto będzie gładkie a wszystkie składniki równo się połączą.4. Łyżką odmierzamy ilość ciasta, formujemy kuleczki i wykładamy na blachę w odstępach ok 10 cm (
ciasteczka się rozleją więc potrzebują więcej miejsca). Spłaszcz je lekko ręką, wyłóż na nie lentilki i połówki
orzechów.5. Piecz ok 15 min aż
będę miały ładny złoty kolor.
Smacznego:)